Jeste li se ikada pitali zašto su gumbi na ženskim bluzama s lijeve strane, a na muškim košuljama s desne. Što se tiče košulja, šivali su se na desnoj strani još u Srednjem vijeku. Muškarcu su nosili mač ispod kaputa i to na lijevom boku. Kako bi ga lakše i brže mogli izvući, gumbi su morali biti s desne stranke. Kasnije, kada su žene otkrile bluzu, nisu se same zakopčavale nego su ih zakopčavale krojačice ili služavke. Kako su one stajale ispred žene i zakopčavala joj bluzu, bilo je lakše ako su gumbi bili sašiveni s lijeve strane. Tako je ostalo do danas, piše Bild.

Međutim, postoji i teorija da se kod žena nalaze s lijeve strane, a kod muškaraca s desne zato da se pokaže kako su žene na društvenoj ljestvici ispod muškaraca. Ipak, teorija s mačem i sluškinjama je nekako logičnija. Gumbi s lijeve strane počeli su se nositi između 1840. i 1850. godine do ih je do tada ženska odjeća imala na desnoj strani, prenose 24sata.hr.

Postoji još nekoliko zanimljivosti vezanih za gumbe:

  • Napoleon je naredio da svi njegovi vojnici moraju na rukavima imati gumbe kako bi spriječio da njima brišu nos. Tako su košulje dobile gumbe i na rukavima.
  • U doba starih Grka i Rimljana gumbi su bili izrađeni od drveta, metala, rogova i kosti životinja, školjaka.
  • U brončanom dobu ljudi su bili toliko oduševljeni gumbima da su ih našivali na odjeću i nosili bez ikakvog razloga, osim kao ukras. Kasnije su iz te navike nastali broševi.
  • 1620. godine vojvoda od Buckinghama nosio je plašt na kojem se nalazilo mnoštvo gumbiju od dijamanata – naravno, služili su samo kao ukras.
  • Japanci su preferirali gumbe od bisera, a oko 1860. godine tržište je “poludjelo” za njima.
The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.