Razne kulinarske emisije koje se emitiraju na televiziji su veoma popularne posljednjih godina, a u pojedinim domovima skoro su po cijeli dan na programu. Iako se mnogi tako uče kuhati, izgleda da kulinarski programi imaju negativan utjecaj.

Studija Cornell sveučilišta u New Yorku istražila je utjecaj ovih programa na kilažu gledatelja. Ispostavilo se da oni koji kuhaju prema prikazanim receptima “nabace” oko pet kilograma, dok oni koji samo gledaju, ali ni ne pokušavaju da reproducirati jela u svojoj kuhinji, uspavaju zadržati liniju. Studijom, objavljenom u časopisu “Appetite”, bila je obuhvaćena 501 žena uzrasta od 22 do 35 godina. Za Lizy Poup, koja je vodila istraživanje, emisije o kuhanju moraju biti zabava, a ne kulinarsko iskustvo.

“Prikazani recepti nisu uvijek najzdraviji. Gledajući te emisije stiče se utisak da je normalno jesti obilne porcije slabe nutritivne vrijednosti”, objasnila je ona. Jedno istraživanje iz 2012. o receptima prikazanim u kulinarskim emisijama na britanskoj televiziji pokazalo je da su jela daleko kaloričnija od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Autori studije iskoristili su ovu priliku da pozovu producente i TV kuhare da se pobrinu da zastupljena jela budu zdravija, s manje šećera i soli. “Trebate biti svjesni da su uzori i da imaju ulogu u borbi protiv pretilosti”, istaknuli su američki istraživači.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.