Jaja koja plutaju u vodi su zapravo pokvarena i ne bi ih trebalo konzumirati

Nakon što jaje razbijemo tada možemo i vizualno procijeniti njegovu svježinu. Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak. Ljuska jaja je primjer izvrsne prirodne ambalaže koja tjednima može održati namirnicu prikladnom za konzumaciju. No kako dani prolaze, u jajetu neminovno dolazi do promjena koje dovode do kvarenja

Metoda uranjanja u vodu

Najbolji način kako prepoznati je li jaje svježe jest metoda uranjanja u vodu. Jaja polažemo u lonac u kojem smo ulili vodu do razine koja je barem dvostruko viša od visine jaja. Ukoliko jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu riječ je o iznimno svježim jajima. Jaja koja se pomalo dižu od dna nisu najsvježija, no svakako su još uvijek sigurna za konzumaciju. Jaja koja plutaju su zapravo pokvarena i ne bi ih trebalo konzumirati. Razlog plutanja jaja je zrak. Naime, ljuska jaja je porozna i dopušta ulazak zraka te izlazak vlage. Zbog toga se smanjuje volumen samog jaja, a raste udio zračne komore i jaje počinje plutati, piše Zdravakrava.hr

Kod starijih jaja bjelanjak je rijedak, a žumanjak lako puca

Nakon što jaje razbijemo tada možemo i vizualno procijeniti njegovu svježinu. Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak. No kako vrijeme prolazi, bjelanjak jaja postaje proziran i gubi viskoznost, a membrana žumanjka sve više slabi i na kraju lako puca. Za ove promjene zaslužno je nekoliko kemijskih reakcija. U prvom redu dolazi do promjene pH jaja, odnosno jaje postaje sve lužnatije. Proteini bjelanjka u kiselom mediju drže se čvrsto zajedno i dovoljno su jaki da lome svjetlost pa se bjelanjak vizualno doima zamućenim.
Pogledaj recept za uskrsna slatka jaja.

Kako raste pH tako slabi proteinska veza, a bjelanjak se sve više razilazi i čini prozirnim. U toj situaciji dolazi do promjene i u žumanjku. Žumanjak prima vodu iz bjelanjka čime slabi njegova membrana i čitava struktura. Starije jaje, no koje je još uvijek sigurno za konzumaciju, razlit će se u tavi i nećete uspjeti dobiti lijepi oblik kod primjerice pečenja jaja “na oko”.

Starija jaja će i kod tvrdog kuhanja imati nepravilan oblik. Međutim, ipak postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se nakon kuhanja lakše oguliti.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.