Ako vas užasava pomisao na jutarnje trčanje, razveselit će vas informacija da znanstvenici rade na ”tableti za tjelovježbu” koja će oponašati učinak tjelesne aktivnosti i na organizam će djelovati jednako.

Znanstvenici sa sveučilišta u Sydneyu kažu da su uspjeli napraviti ”mapu” molekularnih promjena koje se zbivaju organizmu tijekom tjelesnih aktivnosti u organizmu, što znači da bi pilulom za vježbanje mogli oponašati takve reakcije.

Dr. Ismail Laher sa sveučilišta British Columbia u Vancouveru kazao je da su istraživanja u ranoj fazi, no da je uvjeren kako je će se u dogledno vrijeme pilula za vježbanje naći na policama ljekarni iako u organizmu tijekom tjelovježbe nastaje ček tisuću molekularnih promjena, piše Hina.

Objasnio je da je fizička aktivnost ključna za smanjenje opasnosti od razvoja određenih bolesti i karcinoma, ali da je kod nekih osoba praktično izvođenje takve aktivnosti nemoguće. Riječ je o osobama s primjerice ”ozljedom leđne moždine, koje zbog djelomične paralize ne mogu vježbati na klasičan način, a otprije je poznato da se velik broj štetnih promjena događa upravo na kardiovaskularnim i koštanim mišićima”.

”Već neko vrijeme nam je jasno da je ovakva vrsta tablete potrebna i da je, s obzirom na dosadašnja saznanja, njezina proizvodnja pitanje vremena”, rekao je dr. Laher.

Naglasio je, međutim, da ona neće biti ”čudesna pilula” i da neće moći nadomjestiti stvarnu tjelesnu aktivnost.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.