Ovogodišnji mostarski Street Art Festival bio je prilika mnogim domaćim i stranim umjetnicima da pokažu svoj rad širokoj publici i ujedno uljepšaju ulice Mostara. Jedna od njih je bila i Anita Kriško, koja osim što se bavi fotografijom je ujedno i uspješna znanstvenica, dobitnica prestižne međunarodne L’Oreal UNESCO stipendije za žene u znanosti i Državne nagrade za znanost Republike Hrvatske, između ostalih.

“Oduvijek sam znala da se želim baviti znanošću. Privlačilo me to što je sve izgledalo kao igra, nisam imala dojam se izvršavam neku obvezu već da idem na igralište. U stvarnosti je malo drugačije, pogotovo odkada sam voditelj vlastite grupe, jer imam više odgovornosti te se moram baviti i nekim drugim aspektima rada u znanosti, no još uvijek je sve veoma pozitivno”, kaže Anita.
“Trenutno sam u Splitu, i bavim se istraživanjem starenja. Imam grupu od 4 doktoranda, 4 mlade djevojke. Starenje i bolesti vezane uz starenje su od velikog interesa, ljude je oduvijek zanimalo kako živjeti duži i kvalitetniji život. To je veoma uzbudljiva tema i projekt”, kaže Anita te nadodaje da joj je njena grupa veliko zadovoljstvo i ponos.

U Mostar je došla povodom Street Arts Festivala na preporuku studentice. Pitali smo je kako se počela baviti fotografijom.

“Fotografijom sam se počela baviti prije 7 godina. Bila mi je zanimljiva umjetnička fotografija jer je veoma subjektivna. Postoje pravila u fotografiji, ali se mogu kršiti, a da sve na kraju ispadne super, što je veliki odmak od znanosti, i to mi je bilo zanimljivo. U početku sam digitalnim aparatom slikala pariške znamenitosti, portrete, pejzaže, ali onda sam se zaljubila u analogne fotografije, te odlučila eksperimentirati sa ‘lomo’ tehnikama”, te dodaje da danas koristi Holgu.

Anita je za jednu od svojih fotografija dobila i srebrenu nagradu Emerging Artist u Fine Arts kategoriji na svjetskoj razini. “U početku nisam uopće razmišljala kako će moje fotografije biti primljene. Samo sam radila ono što mi je bilo zabavno i što me zanimalo. Nisam razmišljala ni o tom da ih nekome pokažem, a kamoli kakve će biti reakcije.”

Među najdražim temama izdvaja uličnu fotografiju: “Najviše volim fotografirati ulice, prolaznike u velikim gradovima, dinamiku ulice.” Do sada je imala samostalnu izložbu u Parizu, te skupne izložbe u Los Angelesu i Brooklynu, no tvrdi da joj galerije nisu najdraže mjesto za izložbu: “Volim izlagati po barovima i kafićima radije nego po galerijama jer su to mjesta gdje se ljudi spontano okupljaju. S obzirom na temu mojih fotografija, mislim da tamo najbolje pašu.”

Kad nije zauzeta poslom ili fotografiranjem, Anita kaže da voli gledati meksičke i krimi serije. U sklopu Street Art Festivala, Anita je svojim fotografijama Pariza ukrasila prostor kluba Arabica.

The following two tabs change content below.

About The Author

Marica

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.