Premda se kuhanje tjestenine ne čini kao znanstvena fantastika, nije dovoljno tijesto staviti u kipuću vodu i jednostavno ostaviti da kuha.

Tjestenina je uvijek jednostavno rješenje za brze ručkove i večere. Pridružite li joj neki kompleksniji umak, može biti i vrhunsko predjelo, čak i za svečanije objede. No i najbolji umak na svijetu pada u vodu ako ga pomiješate s loše skuhanom tjesteninom.

I dok se tijesto tradicionalno soli tijekom kuhanja, neki su taj korak počeli izbjegavati. Ako ste se i vi poveli za tim trendom, evo nekoliko doista jasnih razloga zašto tijesto uvijek treba soliti.

Ako za kuhanje tjestenine koristite lonac od inoksa, možda ćete s vremenom primijetiti određena oštećenja. To je u samoj osnovi oblik korozije nastao zbog interakcije klorida u soli, kisika u vodi te kroma od nehrđajućeg čelika. No taj proces vrlo lako možete spriječiti ako vodu za kuhanje tjestenine posolite tek nakon što zakuha.

Naime, soljenjem hladne vode navedeni elementi imaju znatno više vremena za interakciju, a ako vodu posolite tek nakon što zakuha u vodi, neće biti prisutno dovoljno kisika za odvijanje navedene reakcije. Stoga, uvijek solite vodu nakon što zakuha, piše Huffington Post.

Nakon ovog trika donosimo vam i nekoliko savjeta kako da savršeno skuhate tjesteninu.

Prvo obratite pozornost na vrstu tjestenine. Nije baš sva tjestenina jednaka, isprobajte nekoliko vrsta od nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.
Kada kuhate tjesteninu koristite veliki lonac. Tjestenina je razigrana, treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jest staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.
Voda.  Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 l vode. Čini vam se da smo pretjerali? Pitajte Talijane.
Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak min bit će sasvim dovoljno.
Ulje je posve je nepotrebno. Budete li se pridržavali gore navedenih uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.
Raskuhavanje. Još nešto na što treba paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlajkše ćete znati je li gotova ako je kušate.
Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.