U četvrtak, 14. siječnja 2016. godine razdoblju od 13,00 – 18,00 sati će se u holu hotela Mostar (Kneza Domagoja bb) organizirati Živa biblioteka. Ovu aktivnost zajednički organiziraju Idependent Zenica i Agencije lokalne demokracije Mostar, priopćeno je.

Živa biblioteka, u suštini funkcionira po principu prave biblioteke. Jedina razlika je u tome što je ‘čitanje’ u Živoj biblioteci zapravo – razgovor sa ‘živom knjigom’.

U ovoj jedinstvenoj biblioteci Knjige su osobe koje su zbog svog društveno-ekonomskog ili kulturološkog porijekla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr. stigmatizirani i /ili su u marginaliziranom položaju. Čitanje takve knjige kroz uspostavljanje konstruktivnog dijaloga je možda i najbolji put u rješavanju stereotipa i predrasuda prema drugima/drugačijima – kroz autentične životne priče.

Drugim riječima, svi su pozvani da otvore ”korice” knjige, a ne da o knjizi sude po njenim ‘koricama’!

Posjetitelji ove jedinstvene biblioteke će tako imati priliku razgovarati s:osobom sa invaliditetom, samohranim ocem, samohranom majkom djeteta s posebnim potrebama, Ukrajinkom, osobom koja je preživjela nasilje u obitelji, deminerkom, vjeroučiteljem / bajkerom, osobom odraslom bez roditelja, ….i drugim ”živim knjigama”.

Žive biblioteke su dio projekta ”Ne sudi o knjizi po koricama!”, koji provodi Ustanova za zaštitu ljudskih prava ”Independent” iz Zenice u suradnji s brojnim partnerima, a u 2015 godini su organizirane u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Sredstva za provedbu projekta su osigurana iz programa ”Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt ”Dijalog za budućnost” se financira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Cilj projekta ”Ne sudi o knjizi po koricama!” je pridonijeti promociji kulture otvorenosti prema drugima, mirnog suživota, te unaprjeđenju odnosa među različitim grupama/ zajednicama u BiH uz puno uvažavanje različitosti i razvoj interkulturalnog dijaloga, posebno među mladima, priopćeno je.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.