S mračnim nebom i mračnim jutarnjim satima siječanj  nema mnogo toga za ponuditi. Stoga se u ovo doba često javlja zimska depresija.

Prema studiji  žene više pate od zimske depresije od muškaraca u ovo doba godine. Osobe koje boluju od zimske depresije osjećaju se umorno i neraspoloženo.

Istraživači sa Sveučilištu u Glasgowu vjeruju da je ženski mozak osjetljiviji na hladnoću i tamu zbog povećanog kortizola hormona stresa i većeg upalnog odgovora na čimbenike okoline.

Kako bi pobijedili zimsku depresiju može vam pomoći nekoliko stvari.

Možda ne izgleda tako, ali gljive su prava magija za zdravlje zimi.

Gljive imaju puno vitamina D, te su  odlične za jačanje imunološkog sustava i suzbijanje kašlja i prehlade. Cikla je također saveznik zdravlja zimi, te povećava razinu sretnih hormona.

Odlična namirnica za pobjedu zimske depresije je banana.

Istraživači u Tajvanu otkrili su da kora od banane sadrži sastojke koji povećavaju razinu serotonina,  hormona sreće. Sadrži magnezij, esencijalni mineral koji održava hidratiziranu, opuštenu i adrenalinsku razinu pod kontrolom.  Preporučuje se da od kore banane napravite čaj. Potrebno ju je kuhati 15 minuta u vodi. Za borbu protiv zimske depresije pomaže i čaj od kamilice.

Kako biste osvježili zrak  u kućama i podigli raspoloženje nabavite kućne biljke ili ljekovite biljke.  Kao pravi antidepresiv pokazao se jasmin, dok ružmarin povećava cirkulaciju mozga i poboljšava budnost.

 

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.