Zika virus koji se trenutno velikom brzinom širi zemljama Južne Amerike, tropskim i suptropskim pojasem Zemlje, mogao bi se pojaviti i u Bosni i Hercegovini. Razlog tome je prilagođavanje komaraca koji prenose zika virus na hladniju klimu, piše agencija Anadolija.

Lijeka na ovaj virus još uvijek nema, a pretpostavlja se kako će vakcina protiv njega biti dostupna za 10-12 godina, rekla je u razgovoru za Anadoliju prof. dr. sci. Sajma Krkić-Dautović, vlasnica prve i jedine infektološke ordinacije u BiH i regiji.

Virus zika, kako ističe Dautović, pripada grupi hemoragijskih groznica koje su uzrokovane različitim vrstama virusa raspostranjenim u specifičnim žarištima ili u cijelom svijetu.

“Neke se prenose sa životinja na čovjeka, neke preko vektora komaraca ili krpelja, a druge sa čovjeka na čovjeka. Postoje četiri grupe virusa koje izazivaju hemoragijske groznice i zika virus spada u četvrtu grupu. Sve ove grupe virusa daju sličnu simptomatologiju, jedino što su neke vrlo teške sa jako velikom smrtnošću (kao lisa-groznica). Sve groznice imaju slične ili jednake simptome: povišena temperatura, opća malaksalost, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, promjene po koži u vidu osipa ili krvarenja po koži i sluznicama”, ističe Dautović.

Opasni zika virus prenose komarci roda Aedes, kao A. Aegypti, A. Africanus, A.apicoargenteus i sl. koji se uglavnom mogu naći u tropskim područjima. Prilagođavanje komarca A. Aegipti na temperaturne razlike prijete da se populacija ovog komarca raširi bilo gdje.

“Komarci koji prenose virus zika adaptirali su se u posljednje vrijeme na hladniju klimu i šire se prema umjerenom pojasu, ima dokaza da je njegova DNK-a otkrivena i u sjevernim dijelovima Amerike. Virus zika se može proširiti svugdje gdje je tropska i suptropska klima. Pošto jedan dio BiH pripada području Mediterana (donji dio Hercegovine), možemo očekivati da se eventualno tu pojavi. Komarci su sve više otporni na klimu, ali i sredstva kojim se čovjek brani od njih (repelenti i insekticidi)”, rekla je za Anadoliju Dautović.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.