Kada je u pitanju ženska privlačnost, prvo će vam pasti na pamet, osmjeh, oči, izgled tijela, no glas je vjerojatno posljednja stvar koja će Vam biti na pameti.

Međutim, istraživači kažu, glas može zaista učiniti ženu zavodljivijom posebno tijekom najplodnijeg dijela njenog ciklusa.

Već dugo postoji hipoteza koja potvrđuje da hormonalne promjene tijekom ženskog ciklusa čine i fiziološki efekt na njene glasne žice, što može izmamiti nesvjesnu reakciju od muških ali i ženskih slušatelja, a zahvaljujući novoj studiji James Maddison sveučilišta, istraživači znaju zašto je to tako.

Znanstvenici su se igrali s digitalnim snimcima žena, koje su snimali tijekom najplodnijeg i najmanje plodnog dana njihovog ciklusa, dok su muškarci i žene tada ocjenjivali privlačnost njihovog glasa. Istraživači su testirali i elektriziranje koži ispitanika dok su slušali snimke.

I muškarci i žene ocijenili su ženski glas kao atraktivniji. Za oba spola, koža se naelektrizirala za 20%, a rad srca se ubrzao za 5%.

“Sposobnost muškarca da uoči i reagira na glas žene u najplodnijem dijelu ciklusa, daje mu potencijalnu reproduktivnu prednost kada bira između potencijalnih partnerima za paranje”, rekla je autorica studije psihologinja dr Melany Shop Noks za britanski Telegraf, objašnjavajući da hormoni mogu utjecati na mnoga tkiva, ne samo reproduktivne organe, kao npr. glasne žice.

“Ova tkiva imaju receptore za estrogen i progestin, što su hormoni koji fluktuiraju prirodno tijekom ženskog menstrualnog ciklusa, kao i androgeni”, rekla je Shop Noks za HuffingtonPost.

“Varijacije u količini ovih hormona može stvoriti razlike u protoku krvi, otjecanju, zadržavanju vode u glasnim žicama, koje mogu rezultirati u promjenama fluidnosti i promuklosti. Ove tjelesne promjene su slične promjenama koje prave hormoni na cervikalno tkivo. Zbog ovih promjena u glasu, tijekom ciklusa, mnogi profesionalni pjevači koriste antibaby pilule kako bi eliminirali nekonzistentnost u izvođenju”, dodala je ona.

Kada je riječ o muškarcima, istraživači su zaključili da žene vole dublje glasove. “Niže frekvencije su atraktivnije, starije i dublje”, kažu autori studije iz 2000. godine.

Studija je objavljena u žurnalu “Physiology and Behavior”.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.