Na Međunarodnom sajmu trešnje koji u srijedu, 27.05.2015 počinje u Mostaru, po prvi put svoje proizvode izlagat će žene, žrtve nasilja koje su nakon boravka u sigurnoj kući u ovom gradu stekle ekonomsku neovisnost.

Dvije žene koje su pokrenule vlastite poslove u okviru projekta Udruženja INFOHOUSE ‘Reci NE nasilju, reci DA ekonomskoj neovisnosti’, na mostarskom sajmu izlagat će i prodavati sokove, džemove, praline, te različite ručne radove poput nakita.

Za ove žene ovo je po prvi put da imaju mogućnost da žive neovisno i izdržavaju sebe i svoju djecu kroz vlastite poslove.

Sajam trešnje održava se u Bijelom polju kod Mostara u hangarima u blizini Sarajevske pivare, gdje će biti izloženi i proizvodi ovih žena.

Projekt ‘Reci NE nasilju, reci DA ekonomskoj neovisnosti’ podržavaju Američko veleposlanstvo u BiH i Sparkasse fondacija iz Beča, dok su partneri projekta organizacije Medica, Fondacija lokalne demokracije i Udruženje BH žena. Projekt uključuje rad na osnaživanju 13 žena, žrtava nasilja iz sigurnih kuća u Mostaru, Sarajevu i Zenici koje su uz novčanu podršku od po 1.900 KM, uspjele pokrenuti vlastite male biznise i osigurati egzistenciju.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.