Zaposlene žene u velikim dijelovima svijeta bolje su obrazovane, iskusnije i produktivnije od muških kolega, ali i dalje zarađuju manje, navodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Najveća razlika u plaći između žena i muškaraca je u SAD, gdje žene zarađuju prosječno 64,20 dolara za isti posao za koji muškarac prima 100 dolara.
U Americi je tu razliku moguće objasniti faktorima poput – veće produktivnosti muškaraca, obrazovanja ili iskustva, ali u Europi, Rusiji i Brazilu žene imaju bolje rezultate u tim kategorijama, a razlika u platama i dalje postoji.

“Jedan od osnovnih razloga za manje plaće žena jeste – diskriminacija”, ističe zamjenica generalnog direktora ILO-a Sandra Polaski.

U 26 europskih zemalja, žene bi u prosjeku trebale očekivati 0,9 posto veću plaću od muškaraca, ali u stvarnosti one zarađuju 18,9 posto manje.

U Brazilu, Rusiji, Danskoj, Švedskoj i Litvi žene bi trebale zarađivati deset posto više, a u Sloveniji čak 18,5 posto, dok je primjerice u Kini slučaj da bi i muškarci i žene trebali biti jednako plaćeni, a žene čak dobivati 0,2 posto više, no u stvarnosti Kineskinje su plaćene 22,9 posto manje.

Rusija i Brazil su zemlje u kojima se plaće muškaraca i žena razlikuju više od onoga što je očekivano. U Rusiji žene zarađuju čak 32,8 posto manje od muškaraca.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.