Povijest je ispunjena ženama koje su mijenjale njen tijek i koje utječu na našu svakodnevnicu i dan danas. Ovo su neke od njih.

 

Marie-Anne Paulze Lavoisier

Jacques-Louis_David_-_Portrait_of_Antoine-Laurent_and_Marie-Anne_Lavoisier_(detail)_-_WGA06060

(1758-1836)

Marie-Anne Paulze se udala za Antoinea Lavoisiera, poznatog kemičara, u dobi od samo 13 godina. Uskoro je razvila zanimanje za znanstveni rad, te počela raditi sa svojim suprugom. Većinu vremena provodili su zajedno radeći u laboratoriju, a ona mu je također pomagala prevodeći radove iz kemije s engleskog na francuski. Nakon pogubljenja njenog supruga 1794., koji je bio optužen za veleizdaju, vlada je oduzela svu imovinu, laboratorijsku opremu i bilježnice, te dovela Marie-Anne u bankrot. Unatoč svemu, ona je uspjela sastaviti i objaviti suprugove posljednje memoare, time osiguravši da njihova ostavština poživi do danas.

 

Elizabeth Blackwell

blackwell-600x350

(1821-1910)

Elizabeth Blackwell je bila prva liječnica u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i prva žena u registru liječnika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njena želja da postane doktorom je naišla na neodobravanje velike veličine sveučilišta na koje se prijavljivala, gdje je redom odbijana zbog spola. Ipak, uspjela se upisati u današnji Hobart College, i to pukom slučajnošću – odbor je prenio zahtjev za njeno primanje tadašnjim učenicima, 150 redom muškaraca, odlučivši ukoliko se ijedan od njih usprotivi, Elizabeth neće biti primljena. Učenici su taj zahtjev za upis žene smatrali toliko smješnim da su glasali za, i Elizabeth je primljena na studij. 1849. godine završava medicinu i time postaje prva žena u SAD-u s diplomom iz medicine. Nakon toga neko vrijme radi u Europi, ali se vraća u Ameriku i otvara svoju ordinaciju, gdje prima Mariu Zakrzewsku, još jednu pionirku medicine u Americi. Unatoč brojnim neodobravanjima njenog rada, Blackwell je na kraju otvorila vrata medicine ženama.

 

Mezopotamke koje su napravile pivo

pivo

(5000 godina prije Krista)

Upravo tako. Dok se danas pivo najčešće asocira sa muškarcima, povjesničarka Jane Peyton prilaže dokaze da su pivo izmislile upravo žene. Naime, žene u drevnoj Mezopotamiji su, prema njoj, bile prve koje su pivo pravile, prodavale, i konzumirale. Čak je jedno i od božanstava koja su se štovala u Sumeru upravo božica piva, Ninkasi. Nema na čemu, muškarci.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.