Povijest je ispunjena ženama koje su mijenjale njen tijek i koje utječu na našu svakodnevnicu i dan danas. Ovo su neke od njih.

 

Ada Lovelace

(1815-1852)

ada lovelace

Ada Lovelace, inače kći poznatog engleskog pjesnika, Lorda Byrona, autorica je prvog kompjuterskog algoritma i pionirka informatike. 1833. godine upoznaje Charlesa Babbagea koji je upoznaje sa svojim projektom, analitičkim strojem, koji je preteča modernog kompjutera. Sam Babbage je bio zadivljen njenim intelektom i analitičkim vještinama, te ju je nazvao Čarobnicom Brojeva. Njen kod za Babbageov stroj se danas priznaje kao prvi algoritam ikad, napisan isključivo za rad na računalu, te je po njoj nazvan i programski jezik Ada.

 

Marija Jurić Zagorka

(1873-1957)

marija juric zagorka

Marija Jurić Zagorka bila je prva hrvatska novinarka, te jedna od najčitanijih spisateljica. U svom radu se svakodnevno susretala sa diskriminacijom – u glasniku Obzor je radila kao referent za mađarsko-hrvatsku politiku, ali je bila primorana raditi odvojena u sobici i anonimno, da se ne bi pročulo da tamo radi jedna žena. Izvještavala je iz Parlamenta, o političkim zbivanjima, bila je dopisnica iz Budimpešte i Beča, aktivno sudjelovala u političkim borbama, bila glasna protivnica mađarizacija i germanizacije, te je jedno vrijeme sama uređivala Obzor. Započela je i uređivala prvi list namjenjen isključivo ženama, Ženski list, a zatim Hrvaticu. Čitateljsku afirmaciju stječe ciklusom romana Grička vještica, a na nagovor biskupa Strossmayera počinje pisati i povijesne drame i romane. Iako popularna kod čitatelja, njena literatura nije bila dobro primljena kod kritike, kao i ostatak njenog rada, zbog spola. Danas se smatra jednom od najčitanijih hrvatskih spisateljica, te njen lik krasi i jednu od hrvatskih poštanskih markica. U njenom opusu nalaze se, između ostalih, djela poput Gordane, Kneginje iz Petrinske ulice, te Jadranke. Slavni pisac Pavao Pavličić je kasnije za nju rekao: Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas.

Hedy Lammar

(1914-2000)

hedy lammar1

Austrijsko-američka glumica i izumiteljica. Zajedno sa skladateljem Georgeom Antheilem patentirala je sustav za brzo mijenjanje frekvencija, koji sprečava da se torpeda pomaknu sa kursa. Projekt je potaknut njenom željom da pomogne tijekom Drugog svjetskog rata. Ova tehnologija nije odmah prihvaćena, ali je kasnije korištena 1962. tijekom blokade Kube. Verzije ove tehnologije se koriste i danas, i to za bluetooth i bežični internet. To nije njen prvi izum – iako manje uspješni, također je imala ideju kako poboljšati semafore, te izumila tablete kojima se mogla gazirati voda. Lammar i Antheilem uvršteni su u Inventor’s Hall of Fame 2014. godine.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.