Žene iz tri županije u BiH rađaju u jednom rodilištu u Mostaru. ”U SKB Mostar najviše trudnica rodi iz Hercegovačko- Neretvanske županije, potom iz Zapadno-Hercegovačke županije, te iz Herceg-Bosnaske županije”, rečeno nam je iz SKB Mostar.

U ove tri županije od siječnja do srpnja je rođeno 1.509 beba, dok je u prošloj godini rođeno 3.035 beba.

Postavlja se pitanje je li potrebno više prodilišta u ove tri županije. Naime, u ZHŽ-u je dugo godina funkcioniralo porodilište u Ljubuškom, ali njegovim zatvaranjem ova županija  je ostala bez porodilišta.

Ministarstvu zdravstva ZHŽ-a smo uputili upit na temu porodilišta i zaštite trudnica, ali do zaključena članka nismo uspjeli dobiti odgovore.

Dok ova županija funkcionira bez porodilišta, 1.831 bebe su u HNŽ-u došle na svijet u tri porodilišta u RMC-u ”Dr. Safet Mujić”, SKB-u u Mostaru, te u porodilištu u Općoj bolnici Konjic.

Iz Vlade HNŽ-a su nam rekli kako većina žena iz ove županije rodi u ova tri porodilišta. Na pitanje ”Hoće li se otvarati nova porodilišta u ovoj županiji?” iz Vlade su nam samo odgovorili kako nemaju informacija o tome.

Otvaranje novih porodilišta zasigurno bi bila dobra stvar budući da bi to omogućilo trudnicama da se ne voze sat, pa skoro i dva do porodilišta.

No, u posljednje vrijeme samo smo svjedoci zatvaranja istih. Prije zatvaranja porodilišta u Ljubuškom, zatvoreno je porodilište u Čapljini koje je obnovljeno 2006. godine, a zatvoreno 2012. godine.

Tada je objavljeno kako je porodilište ugašeno jer nema poroda, te kako je u osam mjeseci rođeno samo jedno dijete.
No danas, iako je u sedam mjeseci 2014. rođene 92 bebe porodilište je još zatvoreno.

U moru zatvaranja porodilišta svjetla točka je porodilište u Livnu koje je obnovljeno i otvoreno u travnju ove godine, a u njega je uloženo oko pola milijuna KM.

About The Author

One Response

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.