Šipak je voće koje zbog svojih nutritivnih svojstava trebate konzumirati kad god imate priliku. To ne čudi s obzirom da je dobar izvor vitamina C, a sadrži i vitamine A, D i E, masne kiseline, antioksidant flavonoid. U šipku je vrlo značajan i sadržaj mineralnih tvari, naročito kalija.

Odlikuje i bogatim sadržajem željeza, magnezija, fosfora, te u manjoj mjeri voćnih kiselina. Zbog svega ovoga šipak se pokazao kao dobar borac protiv malaksalosti, umora, anemije, visoke temperature, reume, bubrežnog pijeska i kamenca. Konzumacija šipka preporučuje se posebno dojiljama.

Također je dobar za zglobove i kosti, ali i za postizanje hormonalne ravnoteže.

Od šipka možete praviti čaj, marmeladu, likere i vina od šipka.

Marmelada od šipka

Za ovu marmeladu od šipka su vam potrebni 2 kg šipka, 50 g šećera i korica limuna. Šipak očistite i prerežite ga na pola. Stavite ga na toplo mjesto u poklopljenu posudu i držite tri dana. Nakon toga ga pasirajte i odvojite jedan kilogram mase. Dodajte šećer i naribanu koricu limuna. Sve ukuhajte i toplu masu prebacite u staklenke i zatvorite.

Sok od šipka

Za pravljenje soka od šipka potreban vam je jedan kg šipka i 1 kg šećera. U teglu poredajte jedan red šipaka, pa jedan red šećera. Zatvorite teglu i ostavite je da odstoji do sedam dana. Svaki dan promiješajte sok. Kad sve košpice šipka isplivaju na površinu procijedite sok. Sok držite na hladnom mjestu.

Liker od šipka

Za ovaj liker potrebno vam je 600 g plodova šipka, 500 g šećera i 3 litra rakije loze.
Plodove šipka je potrebno oprati i posušiti. Takve meke ih treba samljeti i dodati šećer. Ostaviti nekoliko dana na suncu, te svaki dan promiješati. Nakon nekoliko dana smjesu procijediti i dodati rakiju. Liker pretočiti u staklene boce i dobro zatvoriti.

U videu pogledajte kako brzo očistiti šipak

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.