Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva češnjaka i smatra da je odličan dodatak prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije (povišene razine lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze, piše Hina.

Češnjak se kao učinkovit dodatak preporučuje se pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka, piše Le Parisien.

Matthew J. Budoff, znanstvenik u tvrtki BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u “smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima”.

Znanstvenici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog tlaka, drugi od pretilosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmjerena količina masnoća i kalcija u njihovim arterijama.
U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata znanstvenici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta češnjaka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobivala ekstrakt češnjaka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.

Češnjak od davnina ima reputaciju lijeka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno djelovanje u liječenju gljivice candide albicans.

Odstajali ekstrakt češnjaka može spriječiti stvaranje plakova na stijenkama arterija te usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno provedeno
američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Koje bolesti liječi?

 • Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, astme bolesti bubrega, raka i bolesti srca.
 • Na srce i krvožilni sustav djeluje pozitivno jer sadrži dialil sulfid, koji je dobar za krv i cirkulaciju, snižava loš kolesterol i krvni tlak te sprečava moždani udar a poznato je da folna kiselina iz češnjaka štiti kardiovaskularni sustav.
 • Djeluje i antimikrobno, uništavajući bakterije poput: Staphylococcus, Escherichie coli, Candide , Proteus i Pseudomonas. Ima antiparazitski učinak i učinkovit je protiv kožnih infekcija, virusa herpesa, bradavica i kvaščevih gljivica.
 • Pospješuje liječenje probavnih i plućnih infekcija, kao što je proljev, kašalj i prehlada
 • Prevencija raka – istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu češnjak, zajedno s drugim vrstama luka kao što su luk vlasac i mladi luk, imaju manje šanse da će oboliti od raka jednjaka, debelog crijeva i želuca. Češnjak može smanjiti stanice raka crijeva jer sadrži sastojak pod imenom diallyldisulfid, a spomenuti sastojak je sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.
 • Jedno njemačko istraživanje je pokazalo da je češnjak pomogao tijelu u borbi protiv virusa HIV-a.
 • Uz sve navedeno, češnjak ima i primjetna afrodizijačka svojstva, što se koristi u liječenju mnogih seksualnih problema.

Kako sve koristiti češnjak:

 • Za naše zdravlje preporučljivo je jesti sirovi češnjak. Za najbolji učinak preporučujemo konzumirati dnevno 2 do 4 grama sirovog češnjaka ili tri puta dnevno 0,03 do 0,12 ml ulja češnjaka. Što ga sitnije sjeckamo stvara se više alicina. Alicin mu daje taj specifični miris ali  ima antibiotička, antivirusna i fungicidna svojstva. Ukoliko ga kuhate, morat ćete upotrijebiti barem četiri češnja češnjaka kako bi imao isti efekt kao i sirovi, piše e-kako.
 • Za detoksikaciju tijela zgnječite režanj ili dva češnjaka u toploj vodi i pijte dva puta dnevno, no  ako ste osjetljivi na češnjak nemojte ga uzimati na prazan želudac.
 • Češnjakom protiv astme – prokuhati tri češnja češnjaka u čaši mljeka i popiti ili pak zdrobiti 1 češanj češnjaka te ga skuhati u 120 ml čistog octa od slada. Kada se ta tekućina ohladi, procijedite ju i dodajte jednaku količinu meda. Ovaj sirup čuvajte u čistoj staklenoj boci. Dva puta dnevno, najbolje predvečer uzmite jednu ili dvije čajne žlice ovog sirupa s prokuhanom piskavicom.
 • Češnjak možete primijeniti izravno na prištić ili herpes. Ako prištić istrljate režnjem češnjaka nekoliko puta dnevno, on će nestati bez ožiljka.
 • Češnjak biste trebali svakodnevno uključiti u prehranu jer pročišćuje krv i može liječiti akne iznutra. Vrlo je učinkovit u liječenju oralnog herpesa.
 • Koristite češnjak za liječenje cvijeća od napada lisnih ušiju- pomiješajte mljeveni češnjak s vodom i tekućinom pošpricajte na listove cvijeta.
 • Proklijali češnjak gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

Kako se riješiti neugodnog mirisa?

Vrlo lako – limunovim sokom, mlijekom, jabukom, mentom, grickanjem zrna kave ili ako ga jedete u kombinaciji s maslinovim uljem.
Koliko god čudesan bio, češnjak ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za ‘razrjeđivanje krvi’ jer češnjak potpomaže zgrušavanje krvi. Također, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.

No uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu, da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.