U zdravom tijelu zdrav duh stara je maksima koje se, naravno, treba držati, no ona jednako tako funkcionira i u obrnutom smjeru – da biste bili fizički zdravi, trebat biti zdravi u glavi.

Tako su statističi podaci koje su znanstvenici s tri sveučilišta obradili utvrdili povezanost između anksioznog poremećaja ili depresije s podložnošću obolijevanju od određenih vrsta karcinoma – leukemije te karcinoma debelog crijeva, gušterače, jednjaka i prostate, piše Metroportal.

Jednako tako, pokazalo se da su simptomi depresije i tjeskobe povezani s povećanim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Dosad je povezanost spomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, no analiza 16 ranije provedenih istraživanja natjerala je znanstvenike s londonskog University Collegea, sveučilišta u Edinburghu i sveučilišta u Sydneyju na ove zaključke.

Od 163363 osobe u dobi od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tijekom studije.

Znanstvenici su se u istraživanju osobito usredotočili na vrste karcinoma povezane s načinom života i one koji ovise o hormonima.

Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonalna neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprječava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem obrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka.

Zamijetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i pretilosti, trima faktorima koji pridonose razvoju raka.

Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80% slučajeva umirali od raka debelog crijeva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno oboljelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj oboljelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od prosjeka.

Znanstvenici ne isključuju ni obrnutu uzročno-posljedičnu vezu, a to bi značilo da su depresiju prouzročili simptomi još nedijagnosticiranog raka.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.