Za neke žene menstruacija znači i bolove u stražnjici, tvrdi Kelly Kasper, sa Sveučilišta u Indiani za portal Self. Najčešće je to znak napetosti mišića i ako bolovi nisu jaki, nemaš razloga za brigu. U nekim slučajevima bol se nalazi u rektumu ili anusu i može ukazivati na druga stanja.

Grčevi, oticanje maternice i nadutost mogu podnijeti pritisak na vaše glutealne mišiće – one koje čine stražnjicu. Kada se stvori dovoljno napetosti, mišići mogu izazvati grčeve, uzrokujući bol u donjem dijelu leđa, zdjelici i stražnjici. To bi također moglo uzrokovati da se osjećaš kao da moraš piškiti, kaže za Self Elizabeth Kavaler, profesorica urologije na Weil Cornell Medical Collegeu, piše Ordinacija.hr.

Većina maternica naginje prema naprijed tako da će se grčevi osjećati u trbuhu. Ali ako tvoja naginje u suprotnom smjeru, što je manje uobičajeno ali normalno, osjećat ćeš grčeve u leđima ili stražnjici. Dr. Kavaler preporučuje opuštanje mišića kroz vježbanje, kupanje, masažu ili bilo što drugo za bolove tijekom menstruacije. Ako je potrebno, uzmi lijek protiv bolova.

Ako to ne uspije, jača bol u glutealnim mišićima može upućivati na endometriozu – stanje koje uzrokuje da tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Ako ovo tkivo raste u blizini živca spojenog sa stražnjicom, osjetila si bol u njenim mišićima. Manje od 1% žena ima endometriozu na području stražnjice.

Drugi mogući problem koji se temelji na bolovima mišića je povećanje maternice uslijed fibroida – nekancerogenih izraslina u maternici koji su često genetski uzrokovani, a najčešće ih imaju žene između 30. godine i menopauze. Fibroidi mogu uzrokovati “pomicanje maternice” prema leđima ili stražnjici. Neobično jaka krvarenja također mogu ukazivati na fibroide, piše Ordinacija.hr.

Endometrioza se često ne dijagnosticira jer ljudi pretpostavljaju da je bol normalna, ali odgađanje liječenja može dovesti do drugih problema poput ožiljaka na jajovodima i smanjene kvalitete jajašaca, kaže dr. Eyvazzadeh. Drugi znakovi endometrioze uključuju jake ili neredovite menstruacije i bol tijekom seksa. Stoga je važno da, ako ih primijetiš, ozbiljno shvatiš simptome te posjetiš liječnika.

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.