U borbi s komarcima odličan saveznik su agrumi. Kožu je dovoljno namazati koricom naranče ili limuna da ih miris odbije. Ni mravi nisu ljubitelji mirisa citrusa pa ako imate problema s njima postavite korice na mjestima na kojima se nalazi.
Možete napraviti i svoj prirodni sprej protiv mrava. Pomiješajte 2 dcl vode s koricom limuna i naranče, stavite u bočicu s raspršivačem i pošpricajte po površinama gdje se najčešće pojavljuju.

Češnjak, bosiljak i buhač

Češnjak je jedan od najpoznatijih narodnih lijekova u borbi protiv komaraca. Ne trebate ništa posebno raditi, osim jesti ga.

Krvopije ne podnose ni miris bosiljka, ali ni poznatog prirodnog insekticida buhača. Najbolje ih je držati na prozorima ili na ulazu u kuću.

Ulje čajevca

Ovo ulje ima protuupalno djelovanje, a ujedno ublažava svrbež, oteklinu i bol. Pomaže kod već postojećih uboda insekata, ali ima još jednu prednost – odbija komarce.

Dovoljno je pomiješati pola decilitra ulja čajevca s malo vode i staviti u bočicu s raspršivačem. Mješavinu treba raspršiti po koži barem 10 minuta prije izlaska kako bi se stigla upiti i stvoriti zaštitni sloj.

Banana
Osim što je zdrava i držat će vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

Lavanda

Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

Limun ili limeta

Citrusi su kao stvoreni za ljeto. Prepuni su vitamina, savršen su dodatak osvježavajućem piću, ali i izvrsni su borci protiv komaraca te djeluju i protiv uboda.
Odrežite krišku limuna, iscijedite je u piće ili je pocuclajte, a unutrašnjom stranom namažite dijelove na koje inače nanosite parfem. Namažite i mjesto uboda i neugodan svrbež će nestati.

Kava

Tajna je u starom talogu kave. Uz to što se koristi kod kompostiranja i za piling kože, talog kave vrlo učinkovito odbija komarce. Male krvopije naime potpuno odbija miris taloga kave koji izgara.
Dovoljno je slijediti par jednostavnih koraka:
1. Skupite talog kave i stavite ga na aluminijsku foliju na tanjur. Držite ga na hladnom i suhom mjestu, dok ne postane potpuno suh.
2. Foliju sa suhim talogom kave na tanjuru stavite na ravnu površinu na otvorenom. Prije toga se uvjerite da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.
3. Palite talog sve dok se ne uhvati i počne dimiti.
4. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara tjerat će komarce.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.