Omladinska novinska asocijacija je nevladina organizacija nastala 2007. godine. ONA slovi kao multinacionalna i multietična organizacija, osposobljena pružiti mladima priliku da se pobliže upoznaju s medijima, nauče više o njima, te sami učestvuju u stvaranju medijskog prostora. Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini djeluje putem svojih odjela – lokalnih timova, a jedan od njih je i Lokalni tim Mostar. Razgovarali smo sa Editom Jozić, koordinatoricom lokalnog tima.

moja.ba: Koliko dugo si članica ONAuBiH-a i možeš li nam reći nešto više o Lokalnom timu Mostar?

”Omladinskoj novinskoj asocijaciji sam se pridružila 2013. godine, a funkciju koordinatorice obnašam od početka ove godine. Tim u Mostaru trenutno broji 17 članova. Lokalni tim Mostar realizirao je razne projekte. Samo je u prošloj godini organizirana Humanitarna izložba fotografija, edukacija Pisanje vijesti za radio, printane i online medije koja je podržana od strane Fondacije Schüler Helfen Leben (SHL) te javne kampanje u suradnji sa Vijećem za tisak.”

edita jozic

Edita Jozić, koordinatorica Lokalnog tima ONAuBiH-a Mostar

 

moja.ba: Koji su glavni projekti Asocijacije? Na čemu trenutno radite?

”Časopis Karike je najznačajniji projekt Omladinske novinske asocijacije. Prvi broj je izašao 2008. godine. Kroz Karike se mladim ljudima pruža jedinstveni medijski prostor, koji djeluje bez ikakvih političkih pritisaka i cenzure. Od nedavno radimo na projektu Views, koji daje mladim ljudima iz BiH prilku da iskažu problem u svom gradu. Cilj projekta je, kroz kratke video zapise, izvještavati o problemima s kojima se susreću mladi, ali i ostali stanovnici u BiH. Video zapisi su produkt volje, kreativnih aktivista/aktivistkinja Asocijacije, za pozitivnim promjenama kroz volontiranje. Snimanje i obrada videa koštaju 0KM.”

moja.ba: Zašto si se odlučila baviti aktivizmom?

”Aktivizam za mene znači mogućnost prije svega da steknem nova znanja i vještine te sudjelujem u razvoju moga grada, zajednice. Aktivizam također daje mogućnost putovanja, upoznavanja novih ljudi, danas mojih prijatelja. Konkretno biti aktivna u ONAuBiH za mene znači raditi ono što volim, što mi je struka tj. novinarstvo.”

moja.ba: Smatrate li da su mladi u Mostaru dovoljno aktivni?

”U Mostaru ima dosta mladih koji volontiraju i dio su neke organizacije. Mislim da ima dosta onih koji bi htjeli biti dio nečeg takvog, ali možda ne znaju gdje da dođu do tih informacija. S druge strane ima mladih koji su nezainteresirani i misle da im se volontiranje „ne isplati“ što nije istina jer volontiranjem osim stečenih vještina imate priliku steći brojne kontakte koji će vam pomoći da u budućnosti nađete posao. Mladi mogu i trebali bi mijenjati sliku Mostara pozitivnim akcijama, projektima i skretanjem pažnje javnosti na probleme našeg grada. Mislim da je svatko od nas na svoj način kreativan i ima ideje i mogu se obratiti organizacijama u lokalnoj zajednici koje mogu realizirati te ideje.”

Vizija Omladinske novinske asocijacije su slobodni mediji, medijski pismeni građani, profesionalno i etički korektno izvještavanje u interesu javnosti. Ako želite postati dio lokalnog tima Mostar i naučiti više o medijima, možete to uraditi putem Facebook stranice ili na mail onaubih.mostar@gmail.com.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.