Dobra organizacija rada i planiranje su pola obavljenog posla u kuhinji. Brz način života danas ne ostavlja puno vremena svakoj ženi da svaki dan ima svježe pripremljene obroke. Stoga jela koja mogu stajati u zamrzivaču su idealna, jer se hrana može pripremiti unaprijed i posluživati po potrebi, što je idealan način uštede vremena i novca.

Hrana koja se priprema unaprijed i zatim skladišti u hladnjaku ili zamrzivaču predstavlja idealne zalihe koje ćete kasnije koristiti po potrebi, naročito onda kada je sezona pojedinih namirnica prošla i kada su vam uslijed nedostatka vremena potrebni brzi obroci koje samo treba dovršiti. Obroke možete pripremiti do kraja i zatim ih pohraniti u zamrzivač, a možete čuvati i njihove ostatke koji će vam kasnije dobro doći.

Ovako pripremljena hrana štedi vrijeme i novac, jer se namirnice na bacaju, a domaćici osigurava više vremena kojeg ne mora trošiti na njihovu cjelokupnu pripremu. Tako uvijek možete imati neko jelo koje je potrebno samo zagrijati kako bi dobili ukusan obrok, te pripremiti većinu stvari koje kasnije samo treba odmrznuti. No vjerujemo da se svaka od vas zapitala kolika je sigurnost zamrznute hrane.

Je li zamrznuta hrana sigurna?
Hrana koja se čuva na -18 ° C uvijek će biti sigurna uz uvjet da se zamrzava svježa, neoštećena, mikrobiološki prihvatljiva, bez previše masnog tkiva ako se radi o mesu ili jednostavno, kvalitetna.

Hrana koja se čuva na -18 ° C uvijek će biti sigurna uz uvjet da se zamrzava svježa i neoštećena.
Pravilnim zamrzavanjem se pomaže očuvanje zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane jer se usporava kretanje molekula pri niskim temperaturama što se posebno odnosi na moguće prisutne mikroorganizme. Mikroorganizmi uključujući i patogene koji su opasni sami po sebi, mogu uzrokovati bitne promjene na hrani i učiniti je nejestivom.

Što se može zamrznuti
Koliko god zamrzavanje bilo praktično, imajte na umu da ne možete zamrznuti baš sve što vam padne napamet jer namirnice jako bogate vodom i masnoćom nakon odmrzavanja gube prvobitnu konzistenciju, okus i miris. Općenito, mogu se zamrzavati meso, riba, mekušci, perad, svježa tjestenina, tijesto za kruh, okruglice od tijesta, gotovo sve povrće, svježe mlijeko, odležani sirevi, voće za pripremu kolača i kompota, kuhana hrana (poput variva, rižota, raznih umaka…), pizza, kolači (ako ne sadrže slatko vrhnje i kreme od jaja), sok od limuna, naranče i rajčice te svježa ili kuhana šunka ili slanina.

Što se ne može zamrznuti
Za zamrzavanje nije pogodno lisnato povrće, poput zelene salate ili radiča, koje bi nakon otapanja bilo mlohavo i tamnih rubova. Ne zamrzavaju se ni umaci i prilozi koji sadrže puno vrhnja ili jaja, poput majoneze i tartar umaka, tekući pripravci i tijesta u kojima bi došlo do razdvajanja vode i masnoće, neke biljne vrste poput gljiva i tartufa koje bi uslijed zamrzavanja izgubile konzistenciju, miris i okus, kuhana ni svježa jaja, kao ni kuhani krumpir. Ne preporučuje se zamrzavati ni salame te trajne i polutrajne suhomesnate proizvode, paštete i dimljeni losos.

Kako se zamrzava
• Meso
Čim donesete svježe meso kući, očistite ga i uklonite sve vidljive masne dijelove, narežite na komade, stavite u vrećice za zamrzavanje i zatim ih pritisnite kako biste iz njih istisnuli zrak. Trajanje: 8-12 mjeseci.
• Perad i divljač
Ako nije očišćena, očistite perje i izvadite iznutrice te operite meso, a zatim dobro osušite izvana i iznutra. Stavite u vrećicu cijelu životinju ili razrezanu na manje komade. Trajanje: 8-10 mjeseci.
• Mekušci
Rakovi, muzgavci i škampi mogu se zamrzavati sirovi: dobro ih operite u slanoj vodi, osušite i zatim zatvorite u vrećice. Možete ih zamrznuti i skuhane: tada ih prvo operite i kuhajte nekoliko minuta u vreloj vodi, a zatim osušite i spremite u vrećice. Trajanje: 2-3 mjeseca.
• Riba
Ostružite ljusku, izvadite iznutrice, operite ribu i dobro je osušite izvana i iznutra te stavite u vrećice. Trajanje: 2-3 mjeseca.
• Povrće
Zamrzavajte samo povrće koje dolazi ravno iz vrta, a ne iz hladnjača. Povrće koje se koristi za začinjanje jela (npr. peršin) treba očistiti, oprati, sitno nasjeckati te spremiti u vrećice. Ono koje se koristi kao baza za pripremu jela (špinat, mahune, grah i sl.) očistite, operite, nekoliko minuta kuhajte u vreloj vodi, osušite i zatim razdijelite u vrećice. Tikvice, mrkvu i celer za pripremu juha i variva operite, narežite na ploške i osušite. Trajanje: 10 mjeseci.
• Voće
Može se zamrzavati na više načina. Sitno bobičasto voće dobro očistite, složite na plastični poslužavnik jednu bobu do druge, stavite u zamrzivač, pa kad se zamrznu, spremite ih u vrećice. Zamrzavanje sa šećerom bolje je za krupnije voće: očistite voće, narežite i uvaljajte u šećer, zatim složite u kutiju i svaki red ponovo pošećerite te pazite da ne napunite kutiju više od 2-3 cm ispod ruba. Trajanje: 12 mjeseci.
• Kuhana jela
Razdijelite jelo na manje porcije i stavite ih u aluminijske posudice u kojima ih poslije možete podgrijati u pećnici. Trajanje: 3 mjeseca.

Kad kupujete zamrznuto
Duboko zamrznuti proizvodi prolaze strogu kontrolu kvalitete pa su gotovo sigurniji od nekih svježih proizvoda, no da bi ostali zdravi i ukusni, važno je da su nakon zamrzavanja dobro skladišteni. Na što trebate paziti na “ledenom” odjelu supermarketa.
• Zamrznute proizvode najbolje je kupovati u velikim trgovinama gdje je promet velik i zalihe se stalno obnavljaju.
• Omot mora biti neoštećen.
• Proizvodi zamrznuti u plastičnim vrećicama moraju biti odvojeni jedni od drugih, a ne stisnuti u grudu.
• Ako je škrinja pretrpana, ne kupujte proizvode, jer oni koji su na vrhu dolaze u dodir s toplijim zrakom.
• Zamrznute proizvode kupite posljednje, stavite ih u termo vrećicu ili običnu vrećicu s ulošcima za hlađenje koje ste ponijeli od kuće.
• Primijetite li da se neki od proizvoda imalo odmrznuo, nemojte ga ponovo zamrzavati, već ga što prije potrošite, a do tada ga držite u hladnjaku. Ako je namirnica sirova, skuhajte je, pa je možete ponovo zamrznuti.

Svježina i kvaliteta
Dužina i uvjeti zamrzavanja utječu na svježinu i kvalitetu zamrznute hrane. Ukoliko je hrana zamrznuta u trenutku kada je najsvježija, ona će nakon odmrzavanja sigurno biti bolje kvalitete od hrane koja nije zamrznuta, ali je pri kraju roka valjanosti. Čuvanjem hrane pri -18 °C ili niže zadržavaju se vitamini, boja, okus i tekstura hrane.

Hranjive vrijednosti
Postupak zamrzavanja ne uništava hranjive vrijednosti hrane.
U mesu i mesu peradi nastaju za vrijeme zamrzavanja neznatne promijene u nutritivnom smislu

Sigurno odmrzavanje
Tri su načina za sigurno odmrzavanje hrane: u hladnjaku, hladnoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici.
– Najbolji način je postupno odmrzavanje u hladnjaku. Mali komadi se mogu odmrznuti preko noći, većina hrane zahtjeva dan ili dva, dok će se veći komadi kao što je npr. cijela purica, odmrzavati duže – po jedan dan duže za svakih ½ kg mesa.
– Za brže odmrzavanje, hranu treba staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i uroniti u hladnu vodu (ukoliko je vrećica propusna, bakterije iz zraka ili okoliša mogu ući u hranu, tkivo će također upiti vodu kao spužva pa će postati vodenasto). Vodu treba provjeravati kako bi ostala hladna i mijenjati ju svakih 30 minuta. Nakon odmrzavanja, hranu treba odmah pripremiti.
– Ukoliko se hrana odmrzava u mikrovalnoj pećnici, treba planirati da se ista priprema odmah nakon odmrzavanja budući da neki dijelovi hrane mogu postati topli jer su se počeli kuhati u mikrovalnoj pećnici.

Ponovno zamrzavanje
Jednom odmrznuta hrana u hladnjaku, može se sigurno ponovno zamrznuti bez prethodnog kuhanja, premda treba voditi računa da će izgubiti na kvaliteti jer je za vrijeme odmrzavanja izgubila dio tekućine. Nakon kuhanja sirove hrane koja je prethodno bila zamrznuta, ona se sigurno može zamrznuti. Ukoliko je prethodno zamrznuta hrana otopljena u hladnjaku, neupotrjebljene porcije se mogu ponovno zamrznuti kroz period od 3 – 4 dana.

Hrana ostavljena izvan hladnjaka duže od 2 sata ili 1 sat pri temperaturi od +35 °C , ne smije se ponovno zamrzavati!

Ukoliko ste kupili prethodno zamrznuto meso, meso peradi ili ribu, možete ga ponovno zamrznuti ukoliko to učinite odmah.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.