Za prosječnu svadbu u Hercegovini za 250 uzvanica potrebno je izdvojiti preko 23 tisuće KM. Najveći dio novca odlazi na plaćanje sale za vjenčanje. U Hercegovini sale većinom naplaćuju po broju gostiju i one u prosjeku iznose 50 KM po stolici. Za 250 gostiju to iznosi 12,500 KM.

Odijelo za mladoženju iznosi u prosjeku 1,000 KM, dok za prosječnu vjenčanicu treba izvoditi 1,500 KM. Uz vjenčanicu u većini vjenčanih salona u ovu su cijenu uključene i torbica za mladu, šal, šešir, ukras za kosu, te haljine za ‘male mlade’. Kada su u pitanju vjenčani prsteni mladence će oni koštati minimalno 1,000 KM.

Kako bi svoj dan zabilježili na najbolji mogući način za snimanje i fotografiranje mladenci u Hercegovini moraju izdvojiti minimalno 1600 KM. Usporedbe radi, u Sarajevu cijene za fotografiranje su 200, 300 KM, a za snimanje videa 500 KM.

Za glazbeni bend koji će uveseljavati svatove potrebno je izdvojiti u prosjeku 2,000 KM.

Iznos troškova svadbe se penje kada se dodaju troškovi za pozivnice, zahvalnice, iznajmljivanje automobila, kićenje, te catering.

Catering u Hercegovini košta oko 2,000 KM i za mladenkinu i mladoženjinu kuću. Kićenje crkve, sale, mladine i mladoženjine kuće, automobila košta oko 1,500 KM. U cijenu su uključeni i cvjetovi za svatove, te buket za mladenku.

Mladenci za pozivnice moraju izdvojiti minimalno 450 KM, za zahvalnice 300 KM, dok će iznajmljivanje automobila platiti oko 300 KM.

Kada se sve ovo zbroji, mladencima se trošak popeo na 23,000 KM. Uz to, dosta mladenaca mora izdvojiti novac za iznajmljivanje šatora, hladnjače, a ukoliko žele imati svoju tortu u sali dodatno moraju izdvojiti minimalno 600 KM.

Najnovija moda, puštanje golubica na svatovima također zahtjeva troškove od 50 KM po jednoj ptici.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.