Vrtić Sunčani most koji se nalazi u Mostaru opstao je od donacija iz inozemstva, dok samo 10 posto ukupnih godišnjih troškova vrtića pokriva grad Mostar.

”Od samog osnutka vrtića, već 12 godina, većinu naših troškova (preko 65 posto) snosi naša osnivačka, neprofitna organizacija ”Diakoniewerk” iz Austrije, preko različitih austrijskih i međunarodnih donatora. Grad Mostar od 2006. god. sudjeluje financijskim doprinosom od 20.000 KM godišnje. Dio troškova pokrivamo i od uplate roditelja”, kazala je direktorica Inkluzivnog vrtića ”Sunčani most” Biljana Čelan za Bljesak.info.

Kapacitet vrtića je 40 djece u dobi od 3 do 6 godina. Djeca su podijeljena u dvije grupe po 20 djece za koju brinu dvije odgajateljice istovremeno. Svake godine u svaku grupu upisano je i dvoje do troje djece s različitim teškoćama u razvoju (ukupno 4 do 6 djece), a o otvaranja vrtića (2002. godine) do danas ukupno 32 djece s različitim teškoćama je pohađalo redoviti program ovog vrtića.

Vrtić je bogato opremljen raznovrsnim didaktičkim materijalom i igračkama. Lijepo uređeno dvorište nudi mogućnost za raznovrsne aktivnosti na zraku. Tijekom dana djeci su osigurana četiri zdrava obroka.

”Za djecu s teškoćama u razvoju u vrtiću su osigurani besplatni individualni tretmani s logopedom i radnim terapeutom. Vrtić posjeduje i posebnu računalnu opremu i didaktički materijal ”LifeTool” – potpomognuta komunikacija. Ovu interesantnu opremu mogu koristiti sva djeca”, rekla je Čelan i dodala kako je ovaj vrtić u mogućnosti svake godine ponuditi i besplatan boravak u vrtiću za sedmero djece iz socijalno ugroženih obitelji”, objašnjava direktorica.

Zbog malih kapaciteta kreirana je ”lista čekanja” za upis u ”Sunčani most”.

”Interes roditelja za upis djece u naš vrtić je jako velik, tako da je kapacitet popunjen. U vrtiću svake godine imamo i djecu koja su na ”listi čekanja” za upis. Iskreno se nadamo da ćemo u skoroj budućnosti proširiti svoj kapacitet i primiti svu djecu koja još uvijek čekaju na upis”, rekla je Čelan.

Posebno je važan inkluzivni program koji vrtić provodi ne samo za djecu s teškoćama u razvoju, nego i za djecu koja nemaju teškoće.

”Naš osnovni zadatak je stvaranje okružja u kojem će se svako dijete osjećati jednako prihvaćeno i poštovano, bez obzira na različite psihofizičke mogućnosti, nacionalnu ili vjersku pripadnost ili socijalno-ekonomski status roditelja”, smatra Čelan.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.