Temperature zraka su visoke za ovo doba godine, što pogoduje pojavi viroza i prehlada, a stručnjaci preporučuju stanovništvu da vodi računa o ishrani te da se slojevito oblači, piše Fena.

U situacijama ”proljeća u siječnju” savjetuju se konzumiranje svježeg voća i povrća, C vitamina, a kroničnim bolesnicima da redovno uzimaju terapiju i smanje tjelesnu aktivnost.

Struka podsjeća da je cijepljenje jedina efikasna zaštita protiv gripe, te apeliraju posebno na radno sposobno stanovništvo da se cijepe.

Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ŽS nije registriran povećan broj slučajeva viroza i prehlada, a uglavnom im se javljaju kronični bolesnici s kardiovaskularnim oboljenjima, hipertenzije (povišen krvni tlak), kao i neurološki pacijenti.

I Službe obiteljske medicine bilježe slučajeve viroze koji su uobičajeni za ovo doba godine i u granicama su prosjeka.

Glasnogovornik JU Dom zdravlja Županije Sarajevo Arman Šarkić kaže da se gripa u pojačanom obliku javlja obično krajem siječnja i u veljači, a trenutno registriraju nasumične slučajeve viroza koje su propraćene povišenom tjelesnom temperaturom i problemima respiratornog trakta što je uobičajeno za ovo doba godine.

Specijalistica infektologije mr.sc. Svjetlana Grgić, dr.med. ranije je u iznarvjuu za Bljesak.info rekla kako je osnovna značajka koja određuje razmjere epidemije stupanj imunosti pučanstva protiv virusa influence.

”Prvi znak epidemije influence je porast broja djece akutnim respiratornim infekcijama, potom uslijedi nagli porast broja hospitaliziranih bolesnika zbog upale pluća, poglavito starijih i kroničnih bolesnika”, rekla je Grgić.

Razlika između prehlade i gripe

Svi znaju da prehlada i gripa nisu ista bolest, no da bi mogli preventivno djelovati moraih se znati razlikovati.

”Kod prehlade je rijetko prisutna temperatura, produktivni kašalj uz šmrkavost, često kihanje i grlobolja, lagane bolovi u mišićima i kostima, neznatni umor te se simptomi razvijaju kroz nekoliko dana. Gripa pak nastupa vrlo naglo, praćena je visokom temperaturom, nerijetko i iznad 40 stupnjeva i vrlo izraženim općim simptomima”, objašnjava dr. Grgić, dodajući kako većina bolesnika ima jaku glavobolju, bolove u mišićima, posebno u nožnim i leđnim, te bolove u zglobovima.

Simptomatsko liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Bolesnici, kaže liječnica, osjećaju potpunu klonulost i nemoć, gubitak teka, mučninu, a neki su pospani, smeteni ili dezorijentirani.

”Povraćanje i proljev nisu rijetke pojave, posebno kod male djece. U početku, prvih nekoliko dana obično nema nikakvih respiratornih simptoma. Kada se oni počnu pojavljivati, temperatura obično pokazuje tendenciju snižavanja. Febrilna faza bolesti traje tri do sedam dana, a kod djece katkad i dulje”, kaže dr. Grgić.

Kako spriječiti širenje gripe i djelovati preventivno

Dr. Grgić objašnjava da se influenca prenosi kapljičnim putem, odnosno zrakom (udisanjem inficiranog aerosola) ili izravnim dodirom rukama na oko, usta ili nos, respiratornim sekretima zaraženih osoba s ili bez kliničke slike bolesti, pa je po njezinom mišljenju, jedina efikasna mjera prevencije influence i njezinih komplikacija cijepljenje.

”U svrhu sprječavanja širenja zaraze potrebno je ostati kod kuće, izbjegavati kontakt sa zdravim osobama, a pri kontaktu s istima nositi kiruršku masku. Prekriti rupčićem usta i nos pri kihanju i kašljanju. Često perite ruke vodom i sapunom ili vlažnim maramicama na alkoholnoj bazi. Ostanite kući 24 sata nakon normalizacije temperature. Izbjegavati zajedničko korištenje ručnika, odjeće, čaša i ostalog pribora za jelo, ako nisu prethodno oprani. Ručke na vratima i ostale predmete u kući i na radnom mjestu koji se često dodiruju rukama prebrišite alkoholnim dezinfekcijskim sredstvom”, savjetuje dr. Gegić.

Prema prognozama, početkom vikenda očekuje se zahlađenje. Tokom vikenda jutarnje temperature između minus četiri i jednog stepena. Moguć je slab snijeg u Bosni, a u Hercegovini bi moglo pasti i malo kiše.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.