Koja god da je rekla prva, naša majka ili pak baka, bila je u pravu kada je rekla kako ne smijemo gurati štapiće za čišćenje u uši, piše Hiffington post.

Kako bi razumjeli zbog čega je to tako, valja objasniti čemu takozvani ‘vosak’ u ušima, zapravo služi. Glavna svrha skupljanja voska u ušima je zaštita ušnog kanala’, objasnio je dr. Douglas Backous, predsjednik slušnog odbora američke Akademije otorinolaringologije.

Ne samo da štiti bubnjić od prljavštine i oštećenja već osigurava antibakterijsku zaštitu te služi kao svojevrsni lubrikant, potreban za rad bubnjića.

Kada se ušni vosak osuši, svakim pomicanjem čeljusti, bilo da uživate u svojem omiljenom obroku ili pak žustro raspravljate o nekoj temi s prijateljima, pomaže u izvlačenju ušnog voska iz unutrašnjosti uha na njegovu površinu. ‘To je neka vrsta pokretnih stepenica’, kroz šalu je objasnio dr. Backous.

Problem nastane kada prestanemo vjerovati u mogućnost vlastitog tijela te uz pomoć raznih štapića pokušavamo ubrzati prirodni tijek događaja. Mislimo da smo pametniji od svojeg organizma, pa štapićima za uši pokušavamo iste očistiti. No jedino što u tom trenutku napravimo je uguramo ušni vosak dublje u uho.

Također, mislimo da je onaj pamučni završetak štapića dovoljno malen, no zapravo je toliko velik da čim krenemo gurati štapić u uho, sav vosak potisnemo još dublje. Tek manju količinu ušnog voska upijemo izvući, no to nije ni približno količini koju smo potisnuli unazad.

‘Tako ušni vosak uguramo u dijelove koji se ne čiste sami, a onda slijede veliki problemi’, kazao je dr. Backous te objasnio da takva pojava tada može izazvati razna bakterijska oboljenja koja pak u konačnici mogu rezultirati gubitkom sluha.

Svakodnevno preko 12 milijuna Amerikanaca dolazi kod liječnika zbog bolova u ušima, a godišnje se u toj zemlji izvede preko 8 milijuna operativnih zahvata zbog začepljenja ušiju.

Doktor Backous navodi kako veliki broj ljudi ima problema sa suhim ušima upravo iz razloga što ih često ‘čiste’ pamučnim štapićima koji pak iritiraju kožu. Zbog toga se javlja česti svrbež.

Tako za one koji jednostavno ne mogu prestati ‘čačkati’ po svojim ušima, što je vjerojatno posljedica iritacije izazvane suhoćom kože, Backous preporuča, kako ga je nazvao, ‘navodnjavanje’. Svakodnevo staviti nekoliko kapi u oba uha mješavine običnog octa, malo alkohola i obične vode iz slavine i vaše će uši ostati dugo zdrave.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.