Povodom Svjetskog dana tolerancije, 16. studenog, s početkom u 10.00 sati, održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Bratuncu, Srebrenici, Istočnom Novom Sarajevu, Maglaju, Doboju, Prijedoru, Goraždu, Prozoru/Rami i Mostaru.

Akcija nosi naziv ”Krv nam je svima ista” i rezultat je truda mladih aktivista iz općina u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u suradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Ovi mladi ljudi, okupljeni pod okriljem projekta PRO-Budućnost intenzivno rade na promociji vrijednosti kojima žele ojačati procese pomirenja i izgradnje povjerenja u njihovim zajednicama. Za ovu akciju su zajednički radili u suradnji sa nadležnim ustanovama za transfuziju krvi koje će osigurati tehničku realizaciju akcije, dok su mladi mobilizirali svoje zajednice na ovu akciju s porukom ”Krv nam je svima ista”.

Zajednice u kojima se akcija provodi uključene su u projekt PRO-Budućnost, koji djeluje u 30 općina/gradova u BiH.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj četverogodišnji projekt će angažirati više od 100.000 građana u 30 ciljanih općina/gradova koje su od rata podijeljene po etničkim linijama.

Projektne aktivnosti uključuju obuke, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da surađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti, priopćeno je.

1. Bratunac, Dom zdravlja
2. Srebrenica, Dom zdravlja
3. Istočno Novo Sarajevo, Kulturni centar
4. Maglaj, Dom zdravlja
5. Doboj, Gradska bolnica
6. Prozor/Rama, Srednja škola
7. Mostar, bolnica Safet Mujkić, Južni logor
8. Mostar, Bijeli brijeg
9. Goražde, Kantonalna bolnica
10. Prijedor, Glavna bolnica

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.