Iako je majčinstvo jedinstveno iskustvo, većina majki vjerojatno neće besane noći i promjene raspoloženja smatrati blagotvornima za održavanje mladosti, no nova studija pokazuje da se proces starenja usporava što je veći broj djece.

Kanadski znanstvenici u radu objavljenom u časopisu PLOS One otkrivaju da žene s više djece imaju dulje telomere od onih koje su rodile manje djece.

‘Kapice’ na DNK

Telomeri su kapice na završetku svake zavojnice DNK i štite kromosome od oštećenja.

Svaki put kad se stanica replicira, telomeri se skrate. S vremenom postanu toliko kratki da više ne mogu štititi kromosome, ostavljajući ih ranjivima, zbog čega ljudske stanice stare i prestaju učinkovito funkcionirati, piše Hina.

Kanadski znanstvenici Pablo Nepomnaschy i Cindy Barha proveli proveli su istraživanje među 75 žena iz gvatemalske provincije. U obzir su uzeli broj poroda u razdoblju između 2000. i 2013. godine. Na početku istraživanja, i na kraju – nakon 13 godina, izmjerili su duljinu njihovih telomera iz uzoraka sline.

Otkrili su da su žene s većim brojem potomaka 13 godina poslije imale dulje telomere od onih s manje djece.

Rezultati su ostali isti i nakon što su u obzir uzeti njihova dob, životne navike i obiteljski prihodi.

“Naša analiza upućuje na to da veći broj djece možda usporava starenje stanica”, napisali su znanstvenici.

Učinak podrške okoline

Profesor Nepomnaschy misli da bi se to moglo objasniti povećanjem hormona estrogena u trudnoći.

“Estrogen funkcionira kao moćan antioksidans koji štiti stanice od skraćivanja telomera”, rekao je.

Smatra i da bi u tome ulogu moglo imati društveno okruženje, budući da žene s više djece imaju i veću društvenu potporu obitelji i prijatelja.

“Veća podrška rezultira povećanjem metaboličke energije koja služi za ‘održavanje’ tkiva i na taj način usporava starenje”, dodaje Nepomnaschy.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.