Inicijativa Kluba parlamentarki FBiH, za izjednačavanje porodiljnih naknada u Federaciji Bosni i Hercegovini, prihvaćena je na današnjoj, devetoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to s 57 glasova za, dok je 13 bilo suzdržano.

Klub parlamentarki je u prethodnom razdoblju u suradnji s nevladinim sektorom koji se bavi socijalnim pitanjima proučavao stanje u oblasti socijalne zaštite, a posebno porodiljnih naknada, o čemu su sačinjene i brojne analize od ombudsmena i nevladinih organizacija u kojima je ustanovljeno kako postoji diskriminacija u toj oblasti na području FBiH.

U obrazloženju Kluba parlamentarki FBiH u okviru spomenute inicijative navedeno je kako smatraju da je neophodno pristupiti donošenju propisa kako bi se na jednistven način riješio problem porodiljnih naknada na području cijele FBiH, u smislu da se svim porodiljama omoguće jednaka prava u ostvarivanju naknada.

‘’Prihvaćanjem ove inicijative, Vlada FBiH pokazuje socijalnu osjetljivost i spremnost da otkloni diskriminaciju u ovoj oblasti koju su konstatirali i ombudsmeni’’,navedeno je u obrazloženju Kluba parlamentarkih FBiH.

Podsjetimo, porodilje u FBiH su ovisno od županije imale različite porodiljne naknade i dječje doplatke, a najgora situacija je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja je jedina županija koja nema Zakon zaštiti obitelji s djecom’.

Inače, ‘Porodiljna naknada – pravo a ne privilegija’, bio je moto kampanje koja želi ukinuti neujednačene porodiljne naknade te osnovati obiteljski fond iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.