Upale pluća i gripe napunile su ambulante u Mostaru, ali i cijeloj Federaciji BiH. Samo u Mostaru u posljednjih mjesec dana dijagnosticirano je više od 1.700 pacijenata s upalom pluća grla, sinusa…

”Virus je širi se kapljičnim putem. Ako dođe do upale pluća ili gripe, poželjno je izolirati se, skidati temperaturu i piti puno tekućine. Pacijenti često dehidriraju, jer temperaturom isparava i tekućina iz nas, stoga ju je potrebno nadoknaditi. Ako temperatura traje duže od tri dana, obratite se liječniku”, savjetuje dr. Klarić, napominjući da ‘sezona’ upale pluća prolazi, ali gripe dolazi.

U FBiH se bilježi niska do umjerena aktivnost sezonske gripe, s trendom daljeg porasta. Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripi se bilježi među mlađom populacijom (osobito školskog uzrasta), rečeno nam je iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Karakteristike početka gripe

”Gripu karakterizira nagli početak, visoka temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost, grlobolja, suhi kašalj. Liječenje je simptomatsko-kućno uz mirovanje i ne zahtijeva odlazak liječniku ukoliko se ne radi o kroničnom bolesniku, malom djetetu, trudnici, kada je uputno kontaktirati liječnika, osobito ako temperatura traje duže od 3-4 dana, simptomi gripe se pojačavaju, javlja se otežano disanje, ‘kratak dah’ i dr.”, rekla je za Moja.ba i Bljesakdoc.dr. Jelena Ravlija glavni federalni epidemiolog.

Prema neslužbenim podacima zdravstvenih ustanova (s obzirom da upale pluća ne podliježu obveznom prijavljivanju), kaže Ravlija, primjetan je povećan broj posjeta liječniku zbog upale pluća, češće atipičnih (uzrokovanih respiratornim virusima, ali i nekim bakterijama, npr..Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella) . Ranije su za medije iz Doma zdravlja Sarajevo kazali da je atipična upala pluća teško virozno ili gripozno stanje koje izaziva skrivenu upalu pluća, a može se otkriti samo putem rendgenskog snimanja.

Simptomi upale pluća

”Tipični simptomi su kašalj, obično s iskašljajem, vrućica, ponekad i bol u prsima. Liječenje ovisi uzročniku bolesti kao i težini kliničke slike”, kaže nam Ravlija.

Preporuke Stanovništvu

U preporukama stanovništvu, dr. Ravlija je kazala da je najbolja prevencija protiv gripe cijepljenje.

”Ostale mjere zaštite ne samo od gripe, prvenstveno respiratornih infekcija: u prvom redu su provođenje osobne i kolektivne higijene. Pranje ruku je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprječavanja ovih infekcija – što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja; pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja -pokriti usta i nos maramicom – papirnatom – koju odmah nakon uporabe trebate baciti u kantu za smeće; u nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav – unutrašnjost lakta, nego u ruke. Ako je moguće, izbjegavati zagušljive, pregrijane, prenatrpane prostorije, bliske, dulje kontakte s osobama koje su ‘gripozne’. Od ostalih mjera koje doprinose zaštiti značajno je: podizanje opće otpornosti organizma (odmor, ishrana, tjelesna aktivnost, reduciranje stresa itd)”, savjetuje Ravlija.

Česte promjene vremena – tegobe za meteoropate

Česte promjene vremena negativno utječu na stanovništvo. Pacijenti se najviše žale na bol u grlu, malaksalost, kihavicu, ali i na stomačne tegobe. Posebne probleme imaju kronični bolesnici i meteoropati koji osjećaju bolove, imaju otežano disanje ili pate od nesanice.

”Toplota, jugo, vlaga utječu posebno na kronične bolesnike. Posebno se trebaju propaziti oni koji imaju problema s krvi, tlakom, ako se ne uzima dovoljno tekućine javljaju se aritmije. Ovako promjenjiv vrijeme utječe na reumatske bolesnike i one koji imaju probleme s migrenama, dišnim putevima, astmom… Ove godine bilo je puno komaraca i krpelja koji prenose razne bolesti, a ovakvo vrijeme odgovara i virusima”, rekao ranije je u razgovoru za moja.ba i Bljesak.info dr. Zdenko Klarić, ističući kako ovako nagle promjene utječu i na psihičke bolesnike, pa se može javiti i anksioznost.

”Kronični bolesnici trebali bi redovito uzimati svoje terapije i savjetovati se s liječnikom obiteljske medicine, pogotovo ako dođe do naglih zdravstvenih promjena. Treba piti dovoljno tekućine, izbjegavati velike napore, a vrlo važno je i obući se prikladno”, savjetuje dr. Klarić.

Liječnici savjetuju građanima da ojačaju imunitet unošenjem namirnica bogatih vitaminom C, ali i meda kao jednog od najzdravijih “lijekova” za sve vrste bolesti.

Statistike Doma zdravlja Mostar

Prema podacima iz Doma zdravlja Mostar od 3. siječnja do 3. veljače na obiteljskoj medicini u Mostaru s gripom, upalama pluća, sinusa i grla doktorima se obratilo oko 1.700 pacijenata, podaci su Doma zdravlja Mostar. U ovih mjesec dana preko tisuću pacijenata koji su se obratili liječnicima imali su upalu grla, dok je gripa bila dijagnosticirana preko petsto pacijenata. Upala pluća i bronhitis dijagnosticirani su više od tisući pacijenata”, rekao je u izjavi za  Bljesak.info dr. Zdenko Klarić.

Prema podacima Doma zdravlja,viroza je dijagnosticirana preko 700 djece do šest godina, dok je upalu pluća i bronhitis imalo preko 400 djece. Po riječima dr. Klarića, samo u nedjelju, 1. veljače, je na hitnoj pomoći bilo 115 pacijenata.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.