Putujuća galerija “Grundilo” umjetnika Alije Kambera iz Tuzle, otvorena je u četvrtak u Mostaru.

Jedina ovakva u BiH, galerija je specifična po tome što se seli iz mjesta u mjesto, te što se tu mogu kupiti umjetnine čije su cijene dostupne svima.

”Galerija se zove Grundilo po jednom, slabo poznatom umjetniku Mustafi Grundilu iz Tuzle, koji je odselio u Čile. Ja sa svojom galerijom putujem po BiH, a večeras zatvaram krug u Mostaru. Poenta je da ja putujem sa svojom galerijom i prodajem svoja djela, zato što stvarno u BiH nema galerije ovog tipa”, rekao je Kamber, dodajući kako se on najviše okrenuo tome da priušti umjetninu svakome, jer cijene umjetnina su po 5, 10 i 20 maraka, ovisno od veličine.

Kamber je večeras predstavio tri vrste osobnosti koje je sam sebi priznao, a to su galerist, umjetnik i radnik.

”Ja sam večeras galerist, koji puno priča o cijenama, ali moja prva osobina koju sam priznao je stvaratelj, umjetnik, zanatlija; zovite me kako hoćete. Ja kad pravim ova djela i kad ih stvaram onda sam teški radnik koji sječe drva, pravi ramove, trči kod stolara staklara, ide printati, kuje kukice, stavlja eksere; sve živo radim i dobivam pravi pravcati bh. proizvod”, rekao je Kamber.

Alija Kamber će pored svojih radova biti do ponedjeljka i dočekivati goste, odgovarajući na sva mogućan pitanja o svom radu i o svom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.  Ovog umjetnika moći ćete pronaći uz djela od 12 do 15 sati, te od 19 do 21, a kada on ne bude tu, radnici iz OKC Abrašević rado će pomoći.

Inače, Kamber je multimedijalni stvaratelj iz Tuzle, vlasnik galerije Grundilo, koja je imala svoja tri fizička stanja u Tuzli, a trenutno je putujuća i ide u posjetu gradovima Bosne i Hercegovine, pokušavajući preokrenuti stanje uma građana, te ih naučiti da kupuju originalnu umjetnost.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.