ivana-coric

Mlada i perspektivna šminkerica Ivana će Vam zajedno s portalom moja.ba otkrivati tajne šminkanja.

Pojam lijepoga se mijenjao kroz povijest. Jedna od najčešćih asocijacija na pojam ljepote jeste žena, a naročito ljepota ženskog lica. Takva vrsta ljepote se opisivala od kako je svijeta. Povjest šminkanja je započela s ljudskom povijesti. Nekada je šminka imala ulogu maski koje su za cilj imale moćan izgled. Takav su izgled postizale faraonske obitelji u Egiptu.

Šminkanje kroz povijest

Grčka i Rim su zadržali tradiciju šminkanja očiju, a ostali izgled lica bio je prirodan. Što je vrijeme odmicalo više se cijenila prirodna ljepota. Tako je bilo do vremena Renesanse. U 17. stoljeću odjeća i frizure postaju raskošnije, a time i težnja da se umjetnost šminkanja razvija. Lica su se izbjeljivala, obrazi rumenili, a neizostavan dodatak je bio nacrtani mladež. Od 19. stoljeća intezitet šminke se smanjuje, a revolucionarne promjene donosi 20. stoljeće.

Industrijskom proizvodnjom prave se umjetne palete boja koje nisu više ograničene prirodnim tonovima. Dvadesete i tridesete godine ovog stoljeća obilježene su karakterističnim izgledom- obrve su se brijale, a zatim iscrtavale. Oči su se uokvirivale crnim kreonom, usne maksimalno povećavale i koristile su se jarke crvene ili bordo boje.

U četrdesetima se intezitet šminke smiruje, ali crveni ruž i dalje ostaje moderan. Šezdesete nose važan detalj koji je sve do danas neizostavan dio šminkanja, a to su umjetne trepavice. Koriste se mat sjene pastelnih boja, a usne sa crvenog ruža prelaze na svijetle i neutralnije tonove. Sedamdesete su donijele svjetlucavu šminku, a osamdesete jake sedefaste boje, prirodne debele obrve i jako napadan make up. Od devedesetih stilovi se mjenjaju iz godine u godinu.

Šminkanje danas

Današnje vrijeme donosi jednu veliku mješavinu svih tih stilova i razdoblja. Nisu više svi usmjereni u jednom pravcu, već svak ‘fura svoj stil’. Neke djevojke i dalje vole bijelu kraljevsku put, a neke vole jako taman ten. Obrve su sada i tanke i debele i prirodne i nacrtane. Danas nema ograničenja jer je sve uvijek u modi.

Osnovno pravilo šminkanja je: ublažiti nedostatke i istaknuti prednosti. Srećom u današnje vrijeme imamo toliko kvalitetnih proizvođača da puhice, bore, podočnjaci, proširene pore više ne predstavljaju problem. Uz nove metode šminkanja i nepravilnosti poput velikog čela, krivog nosa i sl. se mogu prikriti. Važno je znati da se način šminkanja također usklađuje sa osobnim raspoloženjem, a ta psihološka komponenta je najvažnija jer lice odražava naš karakter.

U idućem članku pročitajte

U idućem članku saznati ćete nešto više o pripremi kože za šminkanje, te o tipovima i njezi kože. Budući da je priprema kože za šminkanje jedan od bitnijih elemenata svakako se potrudite da slijedite upute. U mladosti možda nećete osjetiti koliko to znači za vaše lice, ali godine će vam svakako pokazati rezultate. Uz savjete kako pripremiti kožu, oblikovati obrve, nanositi pravilno šminku, te uz preporuke dobre kozmetike otkriti ću vam i male trikove uz koje ćete se lakše našminkati i zablistati. Sve to i još puno iznenađenja u čekuje vas u idućim brojevima.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

One Response

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.