U Mostaru je danas održana Ženska karavana mira – Mir sa ženskim licem čiji je cilj povećanje brige i kontinuiteta u kulturi sjećanja na živote i stradanje žena i uključivanje žena u izgradnju mira.

Lokalnu akciju u Mostaru organiziralo je Udruženje ”Žena BIH”, a priključile su im se i predstavnice mladeži političkih stranaka i osnovne škole. Aktivistice su šetale po gradu dijeleći propagandni materijal, kolačiće i šireći poruke mira.

”Akcija se treba održati u 12 gradova, međutim zbog specifične situacije odnosno prirodnih nesreća koje su se dogodile, morale su se otkazati, ali će se naknadno održati. Malo je teško ovu akciju u Mostaru organizirati iz razloga što imamo mnogo ciljeva”, rekla je za Bljesak.info Amra Selimić članica udruženja Žena BiH i koordinatorica projekta.

Cilj akcije Ženski karavan mira Mir sa ženskim licem je zajednička inicijativa svih 12 organizacija uključenih u projekt prema Parlamentu BiH za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini – Dana sjećanja na žene žrtve rata u BiH.

Također, sve organizacije će lokalnim upravama uputiti zahtjeve za povećanje broja ulica koja nose imena po ženama, posebno po ženama koje su dale doprinos razvoju ovih zajednica, kako bi postignuća žena bila integrirana u zajedničku kulturu sjećanja.

”Ulica sa ženskim imenima u Mostaru gotovo da i nema”, rekla nam je Selimić.

Ženska karavana mira je nastala u okviru projekta Mir sa ženskim licem – osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću koji od početka 2013. godine realiziraju ”Lara” i ”HO Horizonti” uz financijsku podršku švedske fondacije Kvinna till Kvinna.

U aktivnosti u projektu uključene su organizacije: ”Glas žene” iz Bihaća, Fondacija Udružene žene iz Banja Luke, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje građanki ”Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Fondacija CURE iz Sarajeva, ”Žena BiH” iz Mostara, Udruženje žena ”Most” iz Višegrada, ”Forum žena” iz Bratunca i Udruženja građana ”Budućnost” iz Modriče.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.