Predstavnici brčanskog Udruženja za borbu protiv steriliteta “Beba više” posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli i tom prilikom donirali prehrambene artikle i sredstva za higijenu u vrijednosti od 500 KM, koje su prikupili od svojih članova.

“Naša današnja posjeta Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli bila je prilika da svi mi koji čeznemo za roditeljstvom budemo ‘roditelji na jedan dan’, što je i naziv našeg sljedećeg projekta koji planiramo realizirati upravo s ovom ustanovom i nadležnim ministarstvom u Vladi Tuzlanskog kantona”, izjavio je Srni predsjednik Udruženja “Beba više” Željko Lazarević.

Član Udruženja Petar Lukić rekao je da ih je direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Amir Muharemović prilikom današnje posjete upoznao sa nezavidnom financijskom situacijom u kojoj se ova ustanova nalazi, zbog čega isplate dobavljačima uglavnom kasne, te često dolazi do prekida suradnje sa njima, piše Srna.

Muharemović je predstavnicima brčanskog udruženja rekao i da su započete aktivnosti na proširenju djelatnosti Doma novim uslugama, među kojima je i prihvatilište za djecu zatečenu u skitnji ili prosjačenju, te djecu izloženu seksualnom, radnom ili bilo kakvom drugom izrabljivanju.

U tuzlanskom Domu za djecu bez roditeljskog staranja trenutno boravi 47 djece uzrasta od nekoliko mjeseci do 18 godina, a samo njih 12, uzrasta do šest godina, ispunjava uvjete da budu usvojeni, navela je agencija Srna.

 

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.