Komarci su jako iritantni insekti, a posljedice njihovog ujeda se dugo osjećaju. Mnoge osobe prilično burno reagiraju, najčešće se na koži javlja crvenilo, oteklina, ali i nepodnošljiv svrbež.

Međutim, češanjem se mjesto ujeda samo nadraživa i upala dulje traje, jer koža puca i mjesto uboda se može inficirati. Ako već niste uspjeli izbjeći ubod, svrbež i bolove možete ublažiti na prirodan način, prenosi tgportal.

Hladna terapija donosi trenutno olakšanje, led umrtvljuje živčane završetke i sprječava svrbež.
Med pomaže kod ujeda svih insekata, njegova protuupalna i antibakterijska svojstva ublažavaju oteklinu i svrbež.
Soda bikarbona pozitivno djeluje na kožu, nanesite je na bolno mjesto i manje će svrbjeti.
Listovi svježeg bosiljka sadrže kamfor i timol, koji ublažavaju iritaciju.
Kolutovi banane također su učinkoviti kod uboda komarca jer izvlače tekućinu iz otekline.
Aloe vera nije dobra samo za opekotine, već smiruje posljedice ujeda insekta, a prije svega svrbež.
Mlijeko razblaženo sa malo vode namažite na ubod komarca čim do njega dođe i tako možete spriječiti stvaranje otekline i crvenilo.
Mnogi se vjerojatno i zapitaju zašto ove iritantne krvopije baš njih grizu, a druge ne? Znanstvenici vjeruju da su pronašli odgovor na tu misteriju.

“Komarce privlače ugljični dioksid i toplina koje svi ispuštamo, no krvopije također privlače određeni mirisi”, rekao je Karl-Martin Vagn Jensen, voditelj istraživanja.

Jensen tvrdi da još nisu uspjeli detektirati koji točno mirisi privlače komarce, no da postoji razlika među njima, piše metroportal.

“Svi laboranti su istrljali petrijeve zdjelice o kožu na trbuhu kako bi svoj miris prenijeli na njih, a potom su te posude stavljene u komore pune komaraca. Komarci su opetovano slijetali na neke zdjelice dok drugima nisu uopće prilazili”, objašnjava Jensen.

Iako ovaj eksperiment nije otkrio koji točno ljudski miris privlači ili odbija komarce, studija je uspjela razbiti neke mitove o komarcima.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.