U Mostaru je u tijeku održavanje velikog 72-satnog tečaja permakulture, prvi takav na području Hercegovine, a tek treći po redu u Bosni i Hercegovini.

Veliki 72-satni tečaj permakulture u svijetu je poznat kao PDC (tečaj permakulturnog dizajna). Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju, ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na problem života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njene sve veće popularnosti u regiji. Uz teoretske i praktične dijelove, kroz 10 intenzivnih dana, ovaj tečaj je usmjeren na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora.

permakultura tecaj

Tečaj se sastoji se od sljedećih blokova:
– uvod – u kakvom su stanju društvo i okoliš – povodi i razlozi za permakulturu;
– osnovni principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika;
– tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo;
– trajnice: hrana sa stabla, šumski vrt;
– voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet, akvakultura;
– održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom i reciklažom, zeleni krovovi;
– energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa…), energija u kućama;
– urbana permakultura, rješenja za grad i male prostore;
– društvo: odlučivanje koncenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Edukatori na ovom tečaju vrijede za ponajbolje u regiji: Ivan Gregov, instruktor je permakulture sa najdužim stažom u Hrvatskoj, a Damir Šeler jedan od vodećih majstora za alternativne poljoprivredne vještine.

Tečaj, koji je u Mostaru okupio 21 sudionika, počeo je u petak, 22.04.2016. godine na Dan planete Zemlje, a završava u nedjelju, 01.05.2016. Teoretski dijelovi se održavaju u uredu Udruženja građana Nešto Više, a praktičan rad na oglednoj farmi Nešto Više u Humilišanima, u Bijelom Polju gdje sudionici imaju priliku primijeniti neka od usvojenih znanja na teoretskom dijelu obuke, priopćeno je.

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.