Učenici osnovnih i srednjih škola Mostara danas su na Španjolskome trgu UNICEF-ovom himnom “Ne rugaj se” te recitacijama i plesom prvi put obilježili Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se obilježava zadnje srijede u veljači, program je prevencije vršnjačkog nasilja.

Ideja je nastala u Kanadi u znak prosvjeda na incident koji se dogodio u školi Nova Scotija. Na taj dan, u cijeloj zemlji se organiziraju razne aktivnosti, kako po školama tako i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

pink shirt day

Obilježavanje Dana ružičastih majica pokrenulo je Vijeće učenika Srednje ekonomske škole Joze Martinovića, a onda su je podržale i ostale škole u Mostaru, među kojima i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama.

Po riječima Antonije Mustapić, pedagoginje u Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića, u školama postoji tzv. protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama koji uz definiciju nasilja propisuje i obveze nadležnih državnih tijela, odnosno odgojno- obrazovne ustanove, centra za socijalnu skrb i policije kao i načine suradnje tih tijela, piše Fena.

Također je ustvrdila kako nastavno osoblje ulaže maksimalan trud u edukaciju u prevenciji nasilja, kao i u komunikaciju s djecom.

Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem, piše Fena.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.