U Bosni i Hercegovini se sve manje novca troši na osobnu higijenu, pokazalo je izvješće londonske kompanije Euromonitor International, koja se bavi istraživanjem tržišta i izradom izvješća za najveće svjetske proizvođače.

Prema najnovijem izvješću za prošlu godinu, potrošnja šampona i gelova za tuširanje iz godine u godinu sve više pada. Objašnjenje se traži u slaboj ekonomiji i kupovnoj moći stanovništva, odnosno poskupljenju ovih proizvoda, makar neznatnom, kao i sve slabijim primanjima, prenio je Dnevni list.

Prema službenim podacima vodećih proizvođača i distributera higijenskih potrepština, među kojima su Colgate-Palmolive, Beiersdorf i Unilever BH, prodaja šampona i gelova za tuširanje u BiH prošle godine je pala za više od četvrtinu, a godinu dana ranije pala je za 12 posto.

I dok pad prodaje na godišnjoj razini iznosi 26 posto, u istraživanju se navodi kako je pad prodaje u zimskom kvartalu veći za još 12 posto, odnosno ukupno iznosi 38 posto.

Bill Thompson, direktor marketinga Odjela za istraživanje tržišta kompanije Euromonitor International, kaže kako je cijena najvažniji element na koji gledaju potrošači u BiH.

Prema informacijama koje je dobio od vodećih distributera u BiH, oni pad prodaje pojašnjavaju slabijom kupovnom moći, a neka istraživanja koja su radili kažu kako su kupci nekad higijenske potrepštine kupovali prije nego potroše ono što već imaju, dok danas ”iscijede” do kraja šampon, gel za tuširanje, pastu za zube i slično, pa onda kupe novi proizvod. Zimi se, navode, ljudi jednostavno rjeđe kupaju.

Što se tiče cijene proizvoda, kupci se, prema ovom istraživanju Euromonitor Internationala, najčešće odlučuju za jeftinije, pa tako proizvodi koje plasira Colgate-Palmolive ostaju na vrhu prodaje, budući da su njihove cijene niže od rivalskih proizvoda kompanija Beiersdorf i Unilever.

Napominju kako se očekuje zaoštravanje konkurencije među proizvođačima i distributerima koji će se, osim na cijenu, usredotočiti i na kvalitetu proizvoda te na povećanje profitabilnosti kroz veću marketinšku segmentaciju.

Iz arhive Bljesak.info/moja.ba

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.