Županijsko udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize mikro cefalije i hidro cefalusa “DLAN” sa sjedištem u Zenici uputilo je prosvjedno pismo Federalnom ministarstvu zdravstva u kojem traže da se “u ljekarne hitno osigura lijek ‘Dekapin sirup’, koji je veoma bitan našim populacijama”.

Ovo udruženje broji 83 člana koji su svi stopostotni invalidi i ”vezani su za invalidska kolica ili bolnički krevet, i ovo su najteže populacije u društvu”.

Depaken sirup

Članovi udruženja “Dlan” traže da se lijek “Depakine sirup” hitno dostavi u sve ljekarne, jer djeca oboljela od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa imaju problem s gutanjem i ne mogu koristiti tablete.

”Većina ovih populacija koristi lijek ‘Dekapin sirup’ protiv epilepsije, i ne možemo da shvatimo stav ministrastva da se bukvalno igraju s ovim populacijama, jer niko nikada nije najavio nestašicu ili povlačenje lijeka iz prodaje, a da nije urađena zamjena nekim drugim zamjenskim lijekom. Jeste li ste razmišljali o kobnim posljedicama za ove populacije, jer one bez ovog lijeka dobijaju epileptične napade i dolaze u veoma tešku ili životno ugrožavajuću situaciju zbog nečijeg nemara i nerada”, ističe predsjednik udruženja Selvedin Delić, u pismu koje je proslijeđeno Ministarstvima zdravstva ZDK, USAID-u, UNICEF-u, OSCE uredu u BiH i medijskim kućama.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.