Donosimo vam recepte za tri napitka koja će vas sigurno rashladiti u ovim paklenim danima.

1. Đumbir

Iako smo mišljenja kako začinski element ljekovitog đumbira, pikantna ljutkasta aroma, nikako ne zvuči poželjnim na visokim temperaturama njegovo je djelovanje upravo suprotno. Naime đumbir pomaže u reguliranju tjelesne temperature tijela. Napravite napitak od đumbira.

Sastojci
30 g naribanog svježeg đumbira
sok od jedne limete
1 l mineralne vode
1/3 šalice sitno sjeckane mente
žlica meda

Priprema je vrlo jednostavna – sve stavite u blender i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu, stavite u hladnjak i poslužujte hladno.

2. Voda s krastavcima i mentom

Vodeći borac među povrćem protiv vrućina je krastavac, a zeleni duguljasti plod obiluje vodom koja osim što rashlađuje u tijelu djeluje poput virtualne metle koja ispred sebe čisti toksine.

Osim što je prijatnog ukusa, listići mente aromatizirati će običnu vodu i ispustiti svojstva hlađenja kojima umiruju sve što u tijelu u neravnoteži.

Sastojci i priprema:

– 1 l hladne vode

– 1 svježi krastavac

– par listića svježe mente

Krastavac isjecite na kolutiće i ukoliko je domaći obvezno ostavite koru, dodajte ga u vodu kao i nasjeckane listiće mente. Stavite dvije do tri kriške krastavca i narezanu mentu u čašu vode. Ohladite u frižideru.

3.  Hladno mlijeko sa začinima

Thandai (hladno mlijeko sa začinima) je jedan od najpopularnijih napitaka u Indiji tijekom ljeta. Mlijeko pomiješamo sa začinima, koji prema ayurvedi imaju rashlađujući efekt osvježava, rashlađuje i nezaboravnog je okusa (zamislite mlijeko s okusom komorača, šafrana, kardamona…).

Sastojci za smjesu od badema:

  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice mljevenih badema

Za mlijeko:

  • 2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice (ili po želji) šećera
  • 1 žličica komorača
  • 5 mahuna zelenog krdamona ili prstohvat mljevenog kardamona
  • 1/2 žličica cijelih zrna bibera
  • Nekoliko stručaka šafrana
  • 2 žlice toplog mlijeka
  • 1 žličica ružine vodice (nije obavezno)
  • Malo mljevenih pistacija za dekoraciju (nije obavezno)

Uputa za pripremu:

  • Izmiksajte mljevene bademe sa 2 žlice mlijeka i ostavite za kasnije.
  • U 2 žlice toplog mlijeka dodajte stručak šafrana i ostavite da odstoji.
  • U posudu sa debelim dnom uspite mlijeko i dodajte začine koje ste prethodno usitnili u mikseru ili avanu (komorač, kardamon, i zrna bibera). Ukoliko koristite začine u prahu, dodajte ih bez prethodne pripreme.
  • Mješavinu začina sa mlijekom nakratko prokuhajte (do 5 minuta). Procijedite mlijeko i ostavite da se ohladi (do 1 sat u hladnjaku).
  • Šafran i smjesu od badema dodajte mlijeku sa zacčnima, kao i ružinu vodicu i sve zajedno izmiksajte u blender (ili dobro promiješajte).
  • Po želji dekorirajte mljevenim pistacijama.
The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.