Sveti Nikola je živio u Anadoliji, točnije na prostoru današnje Antalije u Turskoj.

Sin bogatog trgovca pšenice, Sv. Nikola živio je u vrijeme Bizantije u mjestu Demre, a predanja o njemu govore da je svo bogatsvo koje je naslijedio od oca uložio u pomaganje siromašnima.  Danas se u mjestu njegovog rođenja nalazi i crkva i muzej njemu u spomen.

Broj posjeta u muzeju u mjestu Demre, iz godine u godinu je sve veći.

Inače, naselje Demre kod Antalije, koje se smatra mjestom gdje je živio Sv. Nikola, jedna je od najposjećenijih destinacija u ovom gradu, a veliki broj turista prisutan je u vrijeme blagdana.

Prema podacima Ureda za turizam i kulturu u Antaliji, muzej sv. Nikole u Demreu tijekom prošle godine je posjetilo više od 500 tisuća ljudi.

KRŠĆANSKI SVETAC

”Zajednički kršćanski svetac, biskup istoka i zapada, Sveti Nikola posebno je važan kod katolika zato što se poštuje kao ljubitelj djece te i predstavlja prvenstveno njihov blagdan”, kazao je fra Ivan Šarčević, pojašnjavajući značaj današnjeg praznika Svetog Nikole koji se obilježava u cijelom kršćanskom svijetu.

Fra Ivan naglašava da je Sveti Nikola onaj koji donosi darove, a uz njega uvijek u tradiciji ide određena vrsta maloga đavola Krampusa. U nekadašnja vremena, kazao je, taj Krampus bi se tukao sa šibom u smislu djece koja nisu bila dobra, dok bi Nikola nagrađivao onu koja su u toj godini bila dobra.

Podvlači da se na taj dan djeca daruju, u crkvama poslije mise i na privatnim slavljima ili priredbama organizira se podjela poklona, te izražava određena vrsta ljudske i kršćanske solidarnosti da se nabave darovi za djecu.

LEGENDA

Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.
Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.