Malo je vjerojatno da će zaljubljeni o ovome razbijati glavu, ili da će bilo tko promijeniti svoje navike ovog najljepšeg, možda čak i najintimnijeg načina iskazivanja ljubavi, ali nova studija otkriva da se poljupcem od deset sekundi prenosi 80 milijuna bakterija.

U ljudskom ekosustavu živi sto bilijuna mikroorganizama, izvan i unutar tijela. Ljudi ih nisu svjesni, ali ti organizmi im pomažu u probavi i zaštiti od bolesti. Bez njih, teško bi preživjeli.

Usta su dom oko 700 različitih vrsta bakterija, a nizozemski znanstvenici iz tamošnje organizacije za primijenjena znanstvena istraživanja (TNO) odlučili su istražiti što se s njima događa tijekom ljubljenja. Rezultati su objavljeni u časopisu “Microbiome”.

Radili su s 21 parom koji su prvo morali ispuniti upitnik o tome koliko se često ljube u danu i koliko im dugo poljubac traje. Potom su uzeli uzorke iz njihovih usta i s jezika kako bi ustanovili kakav ih svijet mikroba naseljava.

Otkrili su da parovi koji se ljube dovoljno često i dovoljno dugo, a to znači u prosjeku devet puta dnevno, na kraju imaju vrlo sličnu zajednicu mikroba u svojim ustima.

Računali su i koliko mikroba promijeni svoje ‘stanište’ tijekom francuskog poljupca. Jedan član para morao je prije toga popiti probiotski napitak koji su sebi sadrži bakterije koje je lako identificirati. Ustanovili su da se tijekom poljupca od deset sekundi transferira 80 milijuna bakterija. Za one koji žele znati više, bakterije iz sline lakše ‘putuju’, a one locirane na jeziku doimaju se stabilnije.

Iako podatak o 80 milijuna bakterija zvuči zastrašujuće, to je zapravo dobra stvar, jer se radi o vrsti ‘cjepiva’ i gradnje imunološkog otpora na izloženost različitim mikroogranizmima.

”Iz tog kuta gledanja, ljubljenje je jako zdravo”, rekao je nizozemski profesor Remco Kort. Nije, međutim, rekao preporučuje li ovu temu za ‘razbijanje leda’ na prvom sastanku.

No ljubljenje ima i brojne druge ljekovite zdravstvene prednosti.

Ljubljenje produžuje životni vijek. Istraživanja su pokazala da muškarci koji svaki dan poljube svoju partnericu barem jednom, u prosjeku žive i do pet godina duže. Stoga, u ime zdravlja, poljubite svoje voljene polovice.
– Ljubljenje regulira kardiovaskularni proces i snižava visoki krvni pritisak i razinu kolesterola.
– Ljubljenje stimulira više od 30 mišića lica, koji su odgovorni za glatkoću naše kože i povećavaju prokrvljenost kože lica.
– S ljubljenjem čak potrošite 12 kalorija za vrijeme 5 sekundi ljubljenja.
– Prilikom ljubljenja luči se endorfin koji je 200 puta jači od morfija – to je glavni razlog zašto poslije dužeg ljubljenja možete osjetiti vrtoglavicu.

Ako imate nekoga s kim se volite ljubiti – uživajte u tome jer je dobro za vaše zube, ten, cirkulaciju, a sigurno i za osjećaj sreće i zadovoljstva!

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.