Umjesto da tražite mišljenje o novoj ideji ili projektu, upitajte svojeg šefa ili šeficu – za savjet.

Tako ne samo da ćete ih zaintrigirati, nego će vas oni početi drugačije promatrati”, tvrdi Robert Cialdini, profesor psihologije i marketinga na Sveučičlištu Arizona i autor knjige “Prenagovaranje”.

Objašnjava da će sugovornik, kad ga upitate za mišljenje, uvijek odstupiti pola koraka unatrag ne bi li se malo odmaknuo, razmislio i pronašao odgovor na postavljeno pitanje. Kod traženja savjeta dolazi do obrnute situacije, stoga, ako želite privući šefovu pozornost, ne libite se zamoliti nekoga da vam pomogne, piše 24sata.

Istraživanja su pokazala da traženje savjeta uzrokuje da se osoba, odnosno sugovornik primakne prema vama pola koraka, u psihičkom smislu, jer ste ih tom molbom automatski stavili u poziciju partnerskog, suradničkog, kooperativnog stanja svijesti”, kaže Cialdini. Osim toga, kad nekoga zamolite da vam da savjet, u njihovim ćete očima postati sposobniji nego kad samo šutite, najvjerojatnije zbog toga jer im dajete na važnosti, a oni se onda osjećaju vrlo pametno i obrazovano te odgovorom imaju prilike iskazati svoju kompetenciju i, još važnije, kreativnost.

Naravno, to ne znači da šefa pitate za savjet baš o svemu, poput “Jesam li dobro naslovio mail za moju majku?”, ali općenito ako ga planirate što misli o vašem projektu ili nečemu na čemu trenutačno radite, pokušajte ga ovom suptilnom metodom “dobiti na svoju stranu”.

A kojeg ćete boljeg suradnika u projektu imati od vlastita šefa ili šefice?”, zaključuje profesor Robert Cialdini.

Otvorite svoje srce

Iako vam se ravnopravan pristup nadređenima čini neprikladan, on u njima može izazvati poštovanje i odobravanje vaših postupaka, a tako izravan pristup možda će ih potaknuti da vam daju još poneki – iskreni životni savjet, piše 24sata.

Progovorite bez straha

Možda ste od onih ljudi koji nikad ništa ne pitaju kolege ili šefove zbog straha od kritiziranja. No i kad ste prisiljeni progovoriti, tada je jedino važno kako se postavite – podređeno ili ravnopravno prema sugovorniku.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.