Ako vam mjesečnica nije redovita, traje duže ili kraće nego inače, biste li to primijetili. Obraćanje pozornosti na promjene tijekom ciklusa utječe na vaše zdravlje. Neke stvari, poput stresa, su privremene i mogu privremeno utjecati na mjesečnicu, dok druge ostavljaju trajne posljedice.

Ginekolozi stoga preporučuju redovito praćenje svoje mjesečnice pomoću raznih mobilnih aplikacija. Na ovaj način žene točno imaju uvid u svoju mjesečnicu, njezino trajanje, te mogu evidentirati popratne pojave ako ih je bilo.

Stres

Stres može utjecati na kašnjenje ili ranije dobivanje mjesečnice, kao i na njezino trajanje. Kada ste pod stresom dolazi do pada hormona i prestanaka mjesečnice.

Pretjerano vježbanje

Pretjerano vježbanje može bit razlog izostanka mjesečnice. Vaše tijelo vidi tjelovježbu kao stres i utječe na proizvodnju hormona, pa se česti zna dogoditi da mjesečnica izostane ili da je dobijete prije ili poslije redovitog termina.

Alkohol

Alkohol utječe na sve organe u tijelu i njegove reakcije. Također utječe na razinu estrogena i testosterona koji mogu utjecati na normalno funkcioniranje hormona, a samim tim i dobivanje mjesečnice.

Promjena težine

Ako iznenada izgubite ili dobijete veliki broj kilograma, to može utjecati na vašu mjesečnicu. Ako ste na dijeti i ne dobijete, to je iz razloga što vam je tijelo u stanju šoka zbog gubitka kilaže.

Na dobivanje mjesečnice utječu i razne infekcije u vaginalnom području, tablete poput antidepresiva, pušenje, sindrom policističnih jajnika, upale raznih žlijezda.

Zanimljivo je i da na mjesečnicu utječe i rad u smjenama. Istraživanje provedeno na 119,000 žena je pokazalo da 33 posto žena koje rade u smjenama imaju problema s mjesečnicom. Studija je pokazala da je to iz razloga što takve žene nemaju ustaljen bioritam.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.