Učenici iz 26 osnovnih škola širom BiH unaprijedili su znanje o pravilnim prehrambenim navikama za 14,5 posto. Ovo je rezultat projekta ”Zdravo!” koji već treću godinu zaredom realizira kompanija Nestlé u suradnji s Atletskim savezom BiH.

Projekt ”Zdravo!” je usmjeren na edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i redovnog bavljenja tjelesnom aktivnošću, a s ciljem prevencije pretilosti mladih kao vodećeg javno-zdravstvenog problema modernog doba. Projektom je u ovoj sezoni bilo obuhvaćeno 1.500 učenika osnovnih škola iz Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, Sokoca, Prijedora i Čitluka.

”Kroz edukativni dio projekta ‘Zdravo!’ do danas je prošlo više od 3.500 učenika, i više od 15.000 kroz sportski dio u sklopu ‘Zdravo! Kupa’. Projekt provode nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji, nakon pripreme od strane stručnjaka nutricionista, svoja znanja prenose učenicima, kroz četiri školska sata. Rezultat koji smo ove godine postigli pokazuje da je ova tema djeci zanimljiva, te da prihvaćaju kvalitetno osmišljena školska predavanja o prehrani i zdravlju”, poručio je Jasmin Kukuljac, direktor Nestlé Adriatic BH d.o.o.

Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorica kineziologije i biologije. Projekt je dobio pozitivna mišljenja Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a podržao ga je i njegov sportski ambasador, najbolji bh. atletičar Amel Tuka, vicešampion Europe u trci na 800 metara.

”Analizirajući podatke koje smo dobili, saznali smo da svako peto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. 70 posto ispitane djece provodi između pola sata i dva sata dnevno gledajući TV, dok gotovo dvije trećine djece provodi isto toliko vremena igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo zato je važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi”, istakla je Aleksandra Malešević, nutricionistica Nestlé Adriatica.

U okviru projekta ”Zdravo!“, škola „Sokolac“ iz Sokoca nagrađena je za sportska postignuća. Po drugi put u znanju najbolja je bila osnovna škola „Zajko Delić“ iz Vogošće, dok je škola „Ivo Andrić“ iz Banje Luke nagrađena za najbolji kreativni uradak.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.