Svaka deseta američka trudnica u dobi od 18 do 44 godine pije alkohol a mnoge od njih se i opijaju, pokazalo je istraživanje koje je proveo Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trećina trudnica koje su pile priznale su da su u kratkom vremenu popile četiri ili više alkoholnih pića što znači da su se opijale, pokazalo je istraživanje provedeno telefonskom anketom.

Učestalost opijanja bila je veća kod trudnica nego među ostalim ženama, pokazalo je istraživanje što je iznenadilo voditeljicu istraživanja Cheryl Tan.

“Svaka konzumacija alkohola tijekom trudnoće povezana je s povećanjem rizika od pojave prirođenih defekata ili s problemima u razvoju”, kazala je Tan za Reuters.

Jedno od mogućih objašnjenja takvog rizičnog ponašanja je da su one žene koje su se opijale tijekom trudnoće i inače patile od problema s ovisnosti o alkoholu, zaključili su autori istraživanja.

Najviše konzumenata alkohola je među trudnicama u dobi od 35 do 44 godine i 18,6 posto njih priznalo je da je popilo najmanje jedno alkoholno piće u prethodnih 30 dana.

Istraživanjem su uspoređeni podaci dobiveni od 8333 trudnice i 198 tisuća ostalih žena s područja čitave Amerike, piše Hina.

Oko polovica žena koje nisu bile trudne kazale su da konzumiraju alkohol.

Utvrđeno je i da su fakultetski obrazovane trudnice pile više od neobrazovanijih, što stručnjaci objašnjavaju klimom tolerancije prema alkoholu na collegeima.

Nevjenčane trudnice imale su gotovo pet puta veće izglede da se opijaju od onih u braku, pokazalo je istraživanje.

 

 

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.