Sarajke i Stočanke su  proteklog vikenda u gradu na Bregavi uz druženje  razmijenile iskustva iz svojih radionica koje se uspješno realiziraju u njihovim udruženjima.

Iz Sarajeva su  87 žena, koje pohađaju edukacije u radionicama veza, slikanja, izradi bižuterije i kaligrafiji u Kulturno-edukacionom centru Konya – Sarajevo, u subotu boravile u Stocu gdje su ih ugostile članice Udruženja “Orhideja”.

U prostorijama tog udruženja su prezentirani proizvodi koje izrađuju Stočanke, od suvenira, džemova, sirupa, likera, sapuna, aromatičnih ulja, tinktura i čajeva proizvedenih iz eko uzgoja voća, povrća i hercegovačkog bilja.

Stočanke i Sarajke su se družile u šetnji i razgledanju kulturno-povijesnih znamenitosti koje su ukrašene proljetnim beharom i zelenilom Bregave.

Ugostile su Stočanke u hostelu “Vodopad”  koji je vlasništvo Udruženja “Orhideja” na ručku gošće iz Sarajeva gdje su također razgovarale o projektima koje realiziraju, piše Fena.

”Suradnje, razmjena iskustava i upoznavanje bili su sadržaj subotnjeg druženja žena iz dva grada”, kaže za Fenu Nevresa Ahatović, rukovoditeljica Kulturno-edukacijska centra Konya – Sarajevo koja je organizirala putovanje polaznica iz Sarajeva u Stolac.

Jer kako kaže uz stjecanje umjetničkih vještina tijekom tečajeva žene se druže, relaksiraju i odmaraju uživajući u hobiju, a stvaraju se i nova prijateljstva, organiziraju izleti i putovanja izvan Sarajeva, kao što je bilo i ovog vikenda.

Udruženje  “Orhideja”  realizira  projekte kojima je cilj ekonomsko osnaživanje žena koje na taj način doprinose  razvoju lokalne zajednice i poboljšanju standarda građana. Do sada je  “Orhideja” uradila preko 100 projekata  među kojima je i obnova sportske sale Stolac u suradnji s talijanskim organizacijama sa Sardinije, Norveškim veleposlanstvom u BiH  i Sportskim savezom Stolac. Nakon potpune obnove sportsku salu koriste četiri škole i svi sportski klubovi grada Stolac”, kaže  Minva Hasić, predsjednica Udruženja “Orhideja” .

Naglašava kako imaju dobru suradnju s Francuskom, posebno Parizom odakle svake godine  dolaze volonteri koji sudjeluju u aktivnostima “Orhideje” u Stocu, a jedna od tih akcija je i čišćenje korita Bregave.

Ovih dana aktualan je projekt  kojeg od sadnice do gotovog proizvoda – sušene rajčice u maslinovom ulju realiziraju članice “Orhideje”.

”Žene će dobiti sadnice rajčice, najmanje 500 komada sadnica, koji će biti ekološki uzgojen te nakon branja osušen i konzerviran u maslinovom ulju”, kaže Hasić i dodaje kako će imati pune ruke posla tijekom predstojeće poljoprivredne i turističke sezone.

Sušena rajčica u maslinovom ulju je vrlo tražen u restoranima u Sarajevu i drugim bh gradovima, kaže predsjednica  “Orhideje”.

Žene iz Sarajeva i Stoca  naglašavaju  da aktivizam i profesionalni i kroz hobi te dopunske djelatnosti doprinosi  i obitelji i zajednici, od lokalnog  do nivoa države BiH. I najbolji je način prevazilaženje za ratne prošlosti koja je i u Sarajevu i Stocu kao i u cijeloj BiH ostavila duboke tragove.

Prije posjete Stocu, žene iz Sarajeva su obišle Počitelj, a u povratku Mostar.  Spajanje bh i gradova iz drugih država, u ovom slučaju Stoca, Pariza, Konye, Sarajeva ostvaruje se i kroz ovakav angažman  žena.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.