Možda zvuči čudno, ali redovno konzumiranje banana može riješiti neke zdravstvene probleme bolje od nekih lijekova. Mnoge studije pokazale su da nas štite od mnogih bolesti.

– Banana je odličan izvor energije. Upravo zbog toga je vrlo popularna kod sportaša.

– Sprječavaju grčeve mišića u tijeku vežbanja i grčeve u nogama.

– Banane sadrže aminokiseline koje nas čine sretnijima, mirnijima te nas štite od stresa. Magnezij i kalcij u ovom voću nas mogu zaštiti i od depresije.

– Banane pomažu da prevaziđete depresiju, jer sadrže visok nivo triptofana, koji se pretvara u serotonin – hormon sreće.

– Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri živčani sustav. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.

– Poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju simptome PMS-a.

– Banane sadrže puno kalcija i malo soli što je odlično za zdravlje našeg srca i reguliranje krvnog tlaka.

– Konzumiranjem jedne banane dnevno jačamo svoju sposobnost pamćenja.

– Banane su bogate i željezom koje obogaćuje našu krv hemoglobinom zbog čega ih se preporučuje ljudima s anemijom.

– Banane smanjuju otoke, štite od dijabetesa tipa 2, pomažu u gubljenu kilogarama, ojačavaju živčani sustav i potiču proizvodnju bijelih krvih zrnaca, a sve to jer sadrže visok nivo vitamina B6.

– Banane reguliraju i razinu hormona.

– Banane pomažu trudnicama kod jutarnjih mučnina te održavaju razinu šećera u krvi.

– Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-shake od banane oslobodit će vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirit ćete želudac, ali i nadoknaditi šećer.

– Banane povoljno djeluju i na naš želudac jer stvaraju sloj koji sprječava pojavu čireva te regulira želučanu kiselinu.

– Šest vitamina koji čine glukozu u krvi nalazimo u – bananama.

– Zbog visokog sadržaja vlakana, jedna banana svako jutro može pomoći kod zatvora.

Inače, banana je voće izrazito bogato kalijem i odlično za pravilan rad srca, a koliko kalorija ima banana? Jedna banana ima energetsku vrijednost od 105 kalorija. Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže smirivanju živčanog sustava.

Kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija. Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć banane.

Ostale koristi: Nakon što ste pojeli bananu ne bacajte koru, jer čak i nju možete iskoristit. Budući da je kora također puna kalija može se koristiti za smanjenje bora oko očiju.

-Trljanje unutrašnjeg dijela kore ispod i oko očiju može smanjiti bore i podočnjake. Također može smanjiti svrbež i oticanje koje je nastalo ujedom kukaca.

-Malo natrljajte koru na ugriz, i svrab bi trebao uskoro proći.

– Uklonite bradavicu tako što ćete komad kore od banane zalijepiti na nju tako da unutrašnji dio kore bude okrenut k bradavici.

-Još jedna korist je u vrtlarstvu. Ruže cvjetaju u kaliju, i sve što treba da učinite je da isitnite koru od banane i s vremena na vrijeme pospete oko ružinog grma.

Prosječna banana sadrži 1g proteina, 3g vlakana, 27g ugljikohidrata, 4g šećera, 43mg magnezija, a možda i najvažnije od svega, 460mg kalija.

Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promijeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.