Utjecaj stresa na dio mozga povezan s procesuiranjem emocija može objasniti ranije uočeno povećanje rizika za srčani udar, prenose mediji.

Podaci prikupljeni od 293 ispitanika pokazuju kako je povećana aktivnost u dijelu mozga po imenu amigdala povezana s većim rizikom za raniji razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Utvrđeno je kako kod osoba izloženih stresu iz amigdale odlaze signali prema koštanoj moždini, što dovodi do povećanja proizvodnje bijelih krvnih zrnaca, objavio je znanstveni časopis The Lancet.

Rezultat je razvoj upalnih procesa u krvnim žilama i povećanje rizika za srčani udar.

120803_DX_singlemomstressedEX.jpg.CROP.rectangle3-large

Istraživači s Harvarda napominju kako stres može biti jednako važan čimbenik rizika za zdravlje srca kao što su to pušenje ili previsoki krvni tlak.

Podsjetimo, ranija istraživanja također su pokaza da je prisutnost stresa i depresije povezana s većim rizikom za moždani udar. Rizik je bio najveći za osobe koje su istovremeno bile pogođene i stresom i depresijom.

Uz to dugoročno izlaganje stresu može imati mnogo negativnih utjecaja na organizam. Osim što može prouzrokovati kroničnu napetost mišića, srčane probleme i probleme s plodnošću kod muškaraca i žena, znanstvenici su u novoj studiji provedenoj na miševima otkrili da kroničan stres uništava i mozak.

Kao posljedicu može imati gubitak pamćenja i razvoj depresije, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenim u časopisu Journal of Neuroscience.

Stres je definitivno ubojica našeg organizma, i nanosi velike štete zdravlju. Stoga smanjite stres!

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.