Svi već odavno znaju da muškarci kada zauzmu svoje mjesto u javnom prijevozu rašire noge, kao da su sva sjedala njihova. U New Yorku vlasti su odgovorile na ovaj problem i pokrenule kampanju protiv ovog načina sjedenja u javnom prijevozu.

Ova kampanja dočekana je s prosvjedom, a aktivisti za zaštitu muških prava su se pobunili tvrdeći kako muškarci trebaju zauzimati dosta prostora zbog njihovih genitalija.  Prema politici muških aktivista posjedovanjem ‘oraha’ među nogama ne morate imati poštovanja prema drugim ljudima oko sebe. U svoju obranu su navodili brojne primjere počevši od dojenja djece, pa sve do toga da imaju pravo zauzeti više prostora jer žene u javni prijevoz unose kolica. Borci za prava muškaraca su naveli brojne primjere zašto baš oni imaju pravo raširiti svoju muškost preko tri sjedala u javnom prijevozu.

Potaknuti logikom aktivista identities.Mic se odlučio testirati njihovu logiku, kako bi provjerili jesu li oni zaista ugroženi ovom kampanjom. Zauzimaju li muškarci više sjedala i prostora samo zato što mogu? Što se dogodi kada se žena ponaša na isti način?

U konačnici svi su reagirali puno drugačije na ženu. Njen način sjedenja bio je kao neki fenomen, svi su je gledali, slikali, dok na istu pozu muškarca nitko nije reagirao.

Način na koji muškarci i žene komuniciraju vođeno je normama koje nesvjesno upravljaju našim ponašanjem. Istraživači kažu kako inače žene u javnosti žele zauzeti manje prostora držeći svoje ruke bliže tijelu. Dok pak muškarci češće rašire svoje noge i drže svoje ruke dalje od tiječa.

No tu nije pitanje prostora. Istraživači tvrde kako zauzimanje ekspanzivnog položaja tijela čini da se ljudi osjećaju snažnije i ‘moćnije’. No i oni koji imaju ovakav stav vjerpojatnije će počiniti kražu, varati ili pak kršiti prometna pravila.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.